Столтенберг: Новата офанзива на Русия в Украйна вече е в ход

Опасната нова офанзива на Русия в Украйна вече е в ход, заяви пред журналисти в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтебнерг, цитиран от „Ал-Джазира“ и „Гардиън“.

„Не виждаме никакви признаци, че руският президент Владимир Путин се готви за мир... Това, което виждаме, е, че президентът Путин и Русия все още искат да поставят под контрол Украйна. Виждаме как те изпращат повече войски, повече оръжия, увеличават своите възможности“, добави Столтебрег и добави: "Реалността е, че вече виждаме началото на нова офанзива." По тази причина Украйна трябва да получи повече оръжия и то бързо.

"Президентът Владимир Путин изпраща още хиляди и хиляди войници, като приема много висок процент на жертви“ и поема огромни загуби, но оказва натиск върху украинците. Това, което липсва на Русия като качество, тя се опитваа да компенсира с количество“, каза още Столтенберг и допълни, че колкото по-бързо Киев може да бъде снабден с оръжие, боеприпаси, резервни части и горива, толкова повече животи могат да бъдат спасени.

Генералният секретар на НАТО каза още, че очаква на предстоящата двудневна среща на министрите на отбраната на НАТО, която започва във вторник, да бъде обсъден въпросът за бойните самолети за Украйна. Той подчерта, че страните от НАТО, които доставят бойни самолети на Украйна, няма да направят алианса част от конфликта.

Войната в Украйна изчерпва запасите от боеприпаси на съюзниците и срещата на министрите на отбраната във вторник ще се съсредоточи върху начините за увеличаване на запасите и промишленият отбранителен капацитет, каза Йенс Столтенберг.

„Настоящото темпо на изразходване на боеприпаси в Украйна е многократно по-високо от темпото ни на производство“, каза шефът на пакта.

„Например, срокът на очакване за боеприпаси с голям калибър се увеличи от 12 на 28 месеца. Поръчките, направени днес, ще бъдат доставени едва две години и половина“, каза Столтебнерг, добавяйки, че изчерпаните запаси поставят под напрежение министерствата на отбраната. „Трябва да увеличим производството и производствения си капацитет.“

Притесненията около изчерпването на запасите изглежда не отклоняват ангажимента на НАТО да подкрепя Украйна, тъй като Столтенберг подчерта необходимостта да изпрати на Киев повече оръжия, коментира от своя страна CNN.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини