На 106 години и на корицата на Vogue

106-годишна жена от Филипини постави абсолютен рекорд, след като бе избрана да бъде лице за корицата на априлския брой на местното издание на Vogue. Тя е най-възрастният човек, снимал се някога за престижното модно списание.

Апо Уанг-Од е известен местен татуист. Позната още като Мария Огай, тя усъвършенства изкуството на рисуването върху тялото още от ранните си години, учейки се от своя баща.

До ден днешен живее в планинското село Бускалан, разположено северно от Манила. Считана е за най-стария мамбабаток в страната - местното название на традиционен татуист.

Уанг-Од създава своите рисунки с помощта на бамбукова пръчка, трън от грейпфрутово дърво, вода и въглища. Изображенията ѝ са с геометрични дизайни, обикновено натоварени с много символика и свързани с местните вярвания. Тя е отпечатала символите на древното местно племе калинга за сила, смелост и красота върху кожата на хиляди хора. Включително и много международни посетители, които са привлечени от духа и историята на Бускалан. И, разбира се, и върху своята собствена кожа.

Тъй като този тип изкуство може да се предава само на кръвни роднини, в последните години Уанг-Од обучава усилено своите внучки. Самата тя споделя пред CNN през 2017 г., че всичките ѝ близки и приятели, които подобно на нея правят татуировки, вече са починали.

"Аз съм единственият останал жив, който все още пази традицията. Но не се страхувам, че тя ще свърши, защото лично обучавам следващите майстори. И докато има все още хора, които имат интерес и идват тук, това изкуство няма да умре", казва още възрастната жена.

И добавя, че няма да спре да рисува, докато може да вижда добре.

Главният редактор на Vogue Филипини - Беа Валдес казва, че всички служители на изданието единодушно са решили, че Апо Уанг-Од заслужава да бъде на корицата. "Чувствахме, че тя представя най-точно идеала за красотата във филипинска култура. Защото концепцията за красота трябва да се развива и да включва различни лица и форми", добавя Валдес.

Преди появата на 106-годишната жена от Филипини, рекордът за най-възрастен модел на корица на Vogue се държеше от Джуди Денч. Британската актриса украси списанието през 2020 г. на 85-годишна възраст.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини