Електрическите автомобили се оказаха по-безопасни от колите с двигатели с вътрешно горене

Преди няколко седмици представители на Националния съвет за безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) вече изразиха своята загриженост относно нарастващата концентрация на по-тежки превозни средства под формата на електрически превозни средства по пътищата на страната, застрашаващи останалите участници в движението. В същото време статистиката на друг отдел, IIHS, говори за по-голяма безопасност на електрическите автомобили за техните пътници при сблъсък, а страховете за запалване на батериите са преувеличени.

Според Застрахователния институт за пътна безопасност (IIHS), за пътниците и водача на електрически автомобил голямото му тегло и характеристиката на оформлението с тежка батерия под пода обикновено са благоприятни фактори. Тежката електрическа кола получава по-малко ускорение, когато се сблъсква с по-лека при равни скорости, като това намалява вероятността от наранявания на пътниците в електромобила.

Второ, наличието на тягова батерия под пода понижава центъра на тежестта на колата и намалява вероятността от преобръщане при сблъсък. Според статистиката на IIHS шофьорите и пътниците на електрически превозни средства имат 40% по-малка вероятност да бъдат наранени при пътни произшествия, отколкото хората в автомобили с двигатели с вътрешно горене, когато се разглежда периодът от 2011 до 2019 г. Трябва също така да се има предвид, че електрическите автомобили обикновено са оборудвани с по-модерни устройства за активна безопасност, които помагат да се избегнат инциденти.

Както обяснява IIHS, при провеждането на краш тестове на електрически превозни средства тази организация никога не е срещала запалване на тяговата батерия или прекомерно нагряване. Медиите обръщат твърде много внимание на случаите на запалване на електрически автомобили след пътни инциденти, въпреки че годишно изгарят 170 000 автомобила с двигатели с вътрешно горене. Между 2009 г. и 2014 г. електрическите коли и колите с двигатели с вътрешно горене са имали еднаква вероятност да се запалят при сблъсъци. С други думи, тази опасност за електрическите автомобили е преувеличена.

Източник: fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини