Наложената на "ВиК" финансова корекция може да го доведе до фалит

Финансова корекция от 5 милиона и 600 хиляди лева наложи на "ВиК" - Смолян Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" във връзка с изпълнението на интегрирания воден проект. Наложената санкция представлява 25 процента от единия от договорите за водния цикъл на Смолян, този с ДЗЗД "Пашмакли", който е за близо 22 милиона лева. От дружеството са категорични, че сумата е непосилна за тях. За това в законоустановения срок са направили възражение. Ръководителят на проекта инж. Румяна Фиданова разясни каква е последващата процедура: "В едномесечен срок Управляващият орган излиза с решение, с което, ако не ни уважат възражението, потвърждават финансовата корекция и фактически края на юни, началото на юли, ние трябва да платим половината от тази сума - близо 2.5-3 милиона лева."
Допълни, че дружеството няма готовност за такова плащане и на практика ВиК операторът на област Смолян може да изпадне в технически фалит. "Няма да имаме възможност да плащаме заплатите на хората, осигуровките, спираме за сега инвестициите", каза Фиданова.
Сегашната санкция е заради обществената поръчка, проведена през 2019-та година. "Фактически е извършена трета поредна проверка на тази обществена поръчка, веднъж за нея ни е налагана 5-процентова финансова корекция, която е отменена в началото на 2022-ра, задържаните пари тогава не са ни възстановени към днешна дата", обясни инж. Фиданова. При тази проверка са констатирани документални нередности, с които във "ВиК" не са съгласни. Затова смятат да внесат жалба и в съда. "Проблемът не е в реалното изпълнение, а чисто документални неточности, но това би го решил съдът, дали ние сме прави в провеждането на обществената поръчка или Управляващият орган е прав в това, което е намерил като несъответствия. Но обжалването не спира корекцията, която ние трябва да платим в най-кратки срокове, защото текат много сериозни лихви. Така че ние ще трябва да намерим средствата, за да платим корекцията, а ако спечелим в съда, по-късно те ще ни ги възстановят, но на този етап сме изключително притеснени", каза още Румяна Фиданова.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини