Почина Силвио Берлускони

На 86-годишна възраст почина бившият премиер на Италия Силвио Берлускони.

Берлускони е починал в болницата "Сан Рафаеле" в Милано, където прекара последните четири дни. В началото на април също постъпи в болница заради инфекция на белите дробове и хронична левкемия.

Берлускони е три пъти министър-председател на Италия, предприемач и медиен магнат. Представители на неговата партия "Форца Италия" участват в правителството на сегашния премиер Джорджа Мелони. Той е и първият мултимилиардер, който застава начело на европейска страна, която е и третата икономика в еврозоната.

Силвио Берлускони започва сериозния си бизнес в строителната индустрия и това продължава над 20 години. Създава първата в Италия частна телевизионна мрежа. Богатството му включва още най-голямото в Италия издателство, най-голямата рекламна агенция, финансови корпорации и футболния клуб "Милан", който той продава през 2017 година.

Берлускони влиза в политиката на 57 години, без никакъв административен опит.

"Най-важна е комуникацията", казва роденият в Милано Берлускони, чиято харизма се съчетава с огромни амбиции и с ексцентрично поведение.

Печели първия си мандат през 1994 г. - 60 дни, след като създава партията си "Форца Италия". Преминава в опозиция през 1996 година, на власт е отново от юни 2001 до април 2005 г. Подкрепя нахлуването в Ирак, а заради въвеждането на еврото, жизненият стандарт на сънародниците му спада въпреки предизборните му обещания.

Правителството му работи до 2006 година. Две години по-късно отново е министър-председател, въпреки че е обвинен в подкуп и натиск върху пресата. През 2009 г. партията му се влива с още формации в дясноцентристката "Народът на свободата".

До оставката си на 12 ноември 2011 г. остава емблематична, но и противоречива личност в италианската политика. Кавалиере, както го наричат, често си навлича главоболия с правосъдието.

Оправдан е по делото "Руби" за използване на услугите на непълнолетна проститутка и подкуп на свидетели. Прословутите партита "Бунга Бунга" станаха една от причината за падението му от политическата сцена след близо 20 години на власт. Когато се оттегля, Италия е втората по задлъжнялост европейска страна.

През 2014 г. Берлускони е осъден на общественополезен труд за укриване на данъци и получава забрана да заема обществен пост в Италия.

"Съдът ме задължи да посветя част от времето си на хората в нужда. И трябва да кажа, че съм доволен".

През 2018 г. съдът го реабилитира и година по-късно става става евродепутат. Подкрепя в коалиция "Италиански братя" на Джорджа Мелони.

Миналата година Силвио Берлускони беше преизбран за сенатор от Монца. Известен е с приятелството си с Владимир Путин, критикува Зеленски, че е допуснал народа си да страда, като е атакувал Донбас. Преминал е тежка сърдечна операция. През последните години имаше чести проблеми със здравето, многократно беше лекуван в болница. Има пет деца и два развода.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини