Христо Грозев прогнозира, че Украйна може да победи във войната до края на годината

Украйна ще победи във войната до края на годината, “ако нещата се развиват по начина, по който се развиват в момента”. Тази прогноза направи разследващият журналист Христо Грозев от "Белингкат" в интервю за Радио Свобода.

Той каза, че това “зависи от това доколко Западът, светът ще продължи да помага на Украйна, а също така зависи и от изборите в Америка”.

През април Лефортовският районен съд в Москва наложи задочен арест за два месеца на Грозев за незаконно преминаване на руската границата. Той е основно действащо лице в разследванията на "Белингкат" за руските служби.

Лентата "Навални", която разказва за неуспешния опит за отравяне на политика с "Новичок" и задържането му през 2021 г. в Москва, след като се завърна от лечение в Германия, получи награда "Оскар" за най-добър документален филм.

Грозев смята, че е по-вероятно Крим да бъде освободен, отколкото Донбас.

“Мотивацията на украинския човек по отношение на Крим е толкова силна, че съм сигурен, че той ще бъде приоритет. Донбас или част от Донбас - това може да стане, но не съм сигурен дали ще са готови да платят човешката цена за освобождаването му”, каза той.

Грозев цитира един от наемниците на частната военна компания "Вагнер", с когото общува, за да разбере тяхната гледна точка.

“Навремето той беше голям оптимист: утре-вдругиден ще отидем в Киев. Когато му зададох въпроса "Какво мислиш, че ще се случи сега?", той ми отговори: "До края на годината войната ще свърши, но животът в Русия никога няма да бъде по-добър”, разказа още разследващият журналист.

Грозев смята, че след войната в Русия няма да има политически елит, защото той ще бъде напълно компрометиран.

“Но икономическият елит, дори властовият елит - ако постигнат собствените си интереси, те трябва да предложат на света приемливо решение", добавя той.

Според него това трябва да е "решение, което не е диктатура, а има значителен демократичен елемент, за да преговарят със Запада за помощ, за "план Маршал", който ще бъде не само за Украйна, но и за Русия”.

В интервюто Грозев казва още, че момента всички ресурси на руските служби, включително “хибридните воини на дезинформацията”, са ангажирани с войната, която се води на територията на Украйна.

"Страхувам се от момента, в който техният ресурс ще се освободи и те ще започнат да се занимават конкретно с дестабилизиране на Запада, защото това ще е единственият начин да намалят срама от загубата в Украйна", добавя той.

През декември миналата година стана ясно, че Грозев е обявен за издирване от Русия. Тогава той каза, че вероятно е издирван заради разкриването на секретна група, която програмира целите на руските ракети в Украйна.

Христо Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин, част от разследващия проект "Белингкат". Русия е обявила организацията за "чуждестранен агент", а дейността ѝ - за "нежелана".

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини