Етно селище и исторически възстановки в дните на „Рожен“ 2023

Мащабни реконструкция на народния бит и традиции и исторически възстановки ще има в трите дни на „Рожен“-Събор на народното творчество и животновъдство 2023. От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще бъде изградено истинско етно селище с възрожденски битови кътове, седенки, хайдушко кафене и занаятчийски дюкяни. На място ще бъде пресъздаден светът на сурвакарите, сватба и ще има възстановки на военно-полева болница от Освободителната война и гранична застава от Балканската война. Изложби ще представят войнишкото творчество отпреди повече от век и интересни  артефакти, свързани българската история и годишнините, които ще бъдат отбелязани на събора -  125 години от началото му, 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.
В историческите възстановки ще се включат над 160 участници от Национално дружество „Традиция“, Комитет „Родолюбие“, Пътуващо читалище „Бащино огнище“ и свободни реконструктори от цялата страна. В етно селището те ще направят изнасят истински уроци по родолюбие, изпълнени с факти и събития от българската история.  Три ще са „живите“ картини и възстановки по време на събора – Априлско въстание (14 юли, 16,00 ч.), боевете на Шипка (15 юли, 11,00 ч.) и сраженията на средногоския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война.
Още много интересни експонати, свързани с местните традиции, бит и обичаи ще могат да се видят по време на Роженския събор в мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“. Тематична изложба за най-типичния родопски поминък – овчарството ще представи Регионален исторически музей „Стою Шишков“- Смолян. Ще има етнографски материали  от сбирките на читалищата в Чепеларе,  с. Момчиловци, с. Соколовци и от частни колекции.
„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.
Съборът ще събере над 7 000 изпълнители от цялата страна и от българската задгранична диаспора. На четири сцени ще се проведе Националния фолклорен конкурс „Рожен“ в който ще участват самодейци певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи и обреди, оркестри и ансамбли. На 14 юли вечерта ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” , а на следващата вечер, 15 юли , на сцената ще излязат най-добрите родопски изпълнители в спектакъла „Звезден Рожен”.
Част от фолклорната палитра ще е конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и Голямото роженско хоро, което ще се извива по обяд пред всички сцени в трите дни на събора.
На Роженските поляни ще има още занаяти, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, конни атракции, народни веселби и хоротеки. В специализирани изложения посетителите ще видят местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. Забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.
Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монумента на българското знаме – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси националния флаг.
Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.
      

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини