Парламентът обсъжда мораториум върху определени действия на държавни органи в „Мини Марица-изток“

Парламентът обсъжда проект на решение за налагане на мораториум върху определени действия на държавни органи в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Предложението е внесено от „Възраждане“.

Според вносителите налагането на мораториум върху сключването на всякакъв вид договорености, свързани с промяна на статута на терени на ”Мини Марица-изток” ЕАД и изграждането на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници на територията на дружеството, ще даде на заетите в комплекса сигурност за работните им места, възможност да бъде изработена стратегия за развитието на въгледобива в региона без различни лобистки интереси да влияят на процеса и ще защити националните интереси.

Предлага се мораториумът да бъде наложен до приемане на актуална Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България, която включва и стратегия за развитие на комплекса „Марица изток”.

По искане на депутата от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Венко Сабрутев председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 15 минути почивка. В момента членовете на енергийната комисия се събираме да обсъдим какво трябва да се редактира в проекторешението, аргументира се Сабрутев. 

Преди това парламентът размести дневния си ред и след гласуването на проекторешението, ще продължи с обсъждане на първо четене на промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Депутатите ще разгледат и изменения в Търговския закон на второ четене. Следваща точка е изборът на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини