Масирани удари срещу Одеса. Зеленски посети ударена православна катедрала

Най-малко един човек загина при ракетните нападения тази нощ срещу пристанищна инфраструктура в южната украинска Одеска област, предаде ДПА, като се позова на властите.

Загиналият е цивилен охранител, каза в "Телеграм" областният управител Олег Кипер.

Освен това е унищожено оборудването на товарния терминал, караулното помещение и два автомобила, заяви той.

Според Кипер атаката е извършена с управляеми ракети от типа "Калибър", намиращи се в морето, а ракетите са били изстреляни от подводница на руския Черноморски флот.

Украинската противовъздушна отбрана съобщи, че безпилотни самолети са били прехванати и над Хмелницка, Днепропетровска и Донецка област.

Твърди се, че Русия е разположила две ракети "Калибър" и осем дрона "камикадзе".

На фона на нападенията украинският президент Володимир Зеленски се отправи към югоизточния град Днепър, за да се консултира с армейските лидери и да обсъди "ситуацията на фронта, хода на настъпателните и отбранителните действия на Украйна, данните от разузнаването", заяви той.

Едно от нещата, които са били обсъдени, е снабдяването на армията с боеприпаси, каза той.

Москва се е насочила към черноморските пристанища около Одеса, след като миналата седмица Кремъл се оттегли от споразумението за доставка на украинско зърно.

Оттогава пристанищните съоръжения и градът с повече от един милион жители бяха обстрелвани няколко пъти.

Бяха нанесени щети на стария квартал на Одеса и православната катедрала "Преображение Господне" в близост до пристанището, което накара ЮНЕСКО да осъди нападението срещу най-старата част на града, която през януари беше обявена за обект на световното културно наследство.

Украинският президент Володимир Зеленски посети черноморското пристанище Одеса и се отби и в катедралата Преображение господне, пострадала наскоро от руска бомбардировка, предаде Франс прес.

Държавният глава инспектира разрушенията в православния храм, причинени от неотдавнашните масирани руски бомбардировки върху гражданската инфраструктура и историческия център на Одеса, съобщи украинското президентство.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини