"Вечер на Стоманово" предстои в неделя в Девин

Стоманово е поредното населено място от община Девин, което ще представи своята история, бит и култура в превърналите се вече традиционни тематични вечери. Кулинарен щанд, етносбирка и седянка са само част от официалната програма, която е подготвена от НЧ "Светлина 1946". 
Тя ще се състои в неделя от 19:00 часа на площад "Игор Юруков" в Девин, информира Тюркян Гаази - секретар на читалището. На фона на добре украсена сцена, жители на Стоманово ще разиграват седянка, а акцентът в кулинарния щанд ще бъде Ашуре - традиционно ястие за селото, което се приготвя при молитви за новородено. 
"По принцип сме в месеца на Ашуре, през който домакините в селото приготвят ястието и го раздават. Първата порция се разлива върху покрива на къщата за да има берекет в дома", разказва Гаази. 
Разбира се, ще има още доста типични родопски ястия. Част от богатата етносбирка на селото ще бъде изложена на площада в Девин, като ще бъде представена и историята на селото, народните обичаи и носии. Мехмед Кехайов ще представи част от своите макети - родопски къщи, а Ивайло Аянски ще представи млечни продукти от своята ферма, както ще участва и с изпълнение в тематичната вечер, което ще бъде част от изненадите на вечерта.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини