Украйна смени сърпа и чука на монумента в Киев

Сърпът и чукът от паметника „Майка Украйна“ в Киев, една от най-разпознаваемите забележителности в Украйна, бяха свалени в неделя и заменени с тризъбеца от украинския герб, съобщи Асошиейтед прес.

Това е част от по-широката кампания за освобождаване на украинската културна идентичност от комунистическото минало в условията на продължаващата руска инвазия.

Паметникът „Майка Украйна“ с височина 61 м е издигнат през 1981 г. като част от по-голям комплекс, в който е разположен и националният музей на Втората световна война. Монументът се намира на десния бряг на река Днепър и е обърнат на изток към Москва.

Статуята изобразява безстрашна жена-боец, която държи меч и щит. Вместо сърп и чук обаче на щита вече е изобразен тризъбецът, който беше приет за герб на независима Украйна на 19 февруари 1992 г.

Отстраняването на стария символ започна в края на юли, но лошото време и продължаващите въздушни нападения забавиха работата. Завършената скулптура ще бъде официално открита на 24 август, Деня на независимостта на Украйна.

Освен реконструкцията паметникът променя и името си. По-рано той беше известен като „Родината майка“.

Повечето съветски и комунистически символи бяха обявени за незаконни в Украйна през 2015 г., но това не включваше паметници, посветени на Втората световна война, като „Родината майка“.

Според данни, оповестени от министерството на културата през миналата година, около 85 процента от украинците одобряват премахването на сърпа и чука от монумента.

За мнозина в Украйна съветското минало е равнозначно на руския империализъм, потискането на украинския език и Голодомор – умишлено предизвикан масов глад по времето на Сталин, отнел живота на милиони украинци и признат за геноцид от Европейския парламент и САЩ.

Отхвърлянето на съветските символи се засили след началото на пълномащабната руска инвазия на 24 февруари 2022 г.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини