Държавният депатамент коментира идеята за среща на Путин и Зеленски

Дали ще има срещата с руския президент Владимир Путин ще реши лично украинският президент Володимир Зеленски. Пречка за това обаче остават имперските амбиции на Кремъл. Това каза на брифинг говорителят на Държавния департамент (МВнР) на САЩ Матю Милър.

"Що се отнася до всяка среща между президента Зеленски и президента Путин, бих казал, че това решение трябва да бъде взето от самия президент Зеленски. Дадохме да се разбере, че Украйна е тази, която ръководи процеса, когато става въпрос за нейното бъдеще, и това се отнася за всякакви потенциални преговори“, каза Милър.

Той припомни, че Киев многократно е демонстрирал готовност за реални преговори с Москва дори преди пълномащабно нахлуване.

„Но пречката винаги е била и си остава това, че Владимир Путин не се е отказал от империалистическите си цели, не се е отказал от убеждението, че Украйна, според него, не е истинска държава. И той не възнамерява да изтегли войските си от територията на Украйна", каза говорителят на Държавния департамент.

Възможни преговори между Зеленски и Путин

Преди ден президентът на ОАЕ Мохамед бин Зейд Ал Нахаян изрази желанието си да организира среща между президентите на Украйна и Русия за преговори за мир. Възможен сценарий е участието на Зеленски и Путин в конференцията на ООН за климата, която е насрочена за ноември-декември в Дубай.

В същото време беше отбелязано, че ОАЕ са информирали президента на САЩ Джо Байдън и папата за тези планове и те изглежда са изразили съгласието си за подобна инициатива.

Засега обаче нито Зеленски, нито Путин са обявили планове за участие в Конференцията на ООН за изменението на климата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини