От УНИЦЕФ предупреждават за влошени образователни резултати на българските ученици

УНИЦЕФ предупреждават за влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на насилие и липса на базови знания и умения, които са сред основните предизвикателства пред учениците в България. В съобщението на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), изпратено до медиите, се констатира и много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието. 

Данните от тазгодишното национално външно оценяване в България разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи IV клас, което допълнително задълбочава т.нар. „образователна бедност“, и незначителен напредък при учениците от VII клас както по български език, така и по математика, сочи нов доклад на организацията. 

Въпреки че Министерството на образованието и науката отчита 40% намаление на дела на отпадналите от училище деца чрез Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система, все още последните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че 11,2% от децата на възраст между три и шест години и 5,7% от децата на възраст между седем и десет години не посещават училище, посочват от УНИЦЕФ. 

От организацията настояват за действия и инвестиции, така че да може всеки учител да бъде подкрепен и снабден с необходимите знания и умения, а всяко дете да учи в безопасна и приобщаваща среда.

Затова УНИЦЕФ България започва кампания с мотото "#учителиТЕсаЯКИ". Тя ще се фокусира върху ролята на учителите - основните двигатели на промяната във всяко училище. Целта на кампанията е да призове за подкрепа и признателност спрямо учителите, така че те да овластят учениците и да изградят по-приобщаваща и позитивна среда в училище. Публичните личности, които ще се включат в кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на учителите са: Поли Генова, национален посланик на УНИЦЕФ в България, Крисия, Слави от “The Clachers”, Андреа Банда Банда и други. 

Пълният доклад на Детския фонд на ООН 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини