Костадин Ангелов от ГЕРБ говори за нова схема за източване на пари от НЗОК

Подкомисия към парламентарната Комисия по здравеопазване ще проучва защо на пазара на лекарства периодично възниква недостиг на определени медикаменти. Гражданите са призовани да подават сигнали, ако имат информация, че представители на държавни институции участват в схемите. Това съобщи пред БНТ председателят на комисията Костадин Ангелов (ГЕРБ).

Той изчете части от доклад на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) до него, в който се съдържат констатации за "облагодетелстване на частния търговски интерес за сметка на пациента", "незаконни схеми", "източване". Добави, че още днес ще препрати доклада на ДАНС на прокуратурата, за да установи тя дали има данни за извършени престъпления и от кого.

От изчетеното от него се разбира, че ДАНС прави извода, че "макар да е спазен законът [от хората, взимащи управленски решения], се улеснява износът на важни медикаменти към ЕС и трети страни".

По думите на Ангелов, който е бивш директор на болница "Александровска" и бивш министър на здравеопазването при третия кабинет на ГЕРБ, преправянето на правилата е станало по времето, когато управлява кабинетът "Петков", а министър е Асена Сербезова. Три дружества са извършвали износ на медикаменти в нарушение - изнасяли са медикаменти от забранителния списък, не са подавали данни към информационната система и са се снабдявали с медикаменти от търговци на дребно, съобщи Ангелов, без да уточнява в кой период е ставало това и за какви количества и кои лекарства. Те са в процедура на наказателно производство от Изпълнителната агенцията по лекарствата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини