Доц. Киселова: Реалистично е ВАС и ЦИК да отменят решението за машините, може да стане до обед

„След втория тур ни предстои много сериозен разговор за това как се държи ЦИК по отношение на прилагането на Изборния кодекс. Според мен се опитва да не допусне машинно гласуване. Начинът, по който се държи през цялото това време от края на юли началото на август досега”.

Това заяви по NOVA доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в коментар за решението на ЦИК да отмени машинното гласуване на местните избори.

Според мен целта се видя частично вчера – в мнозинството си членовете са номинирани от политическите партии, които бяха в основата на изслушването на представител на ДАНС по доклада, обясни Киселова. - Не само това решение беше политическо. Има и други решения, които не са предизвикали такъв отзвук в медиите. Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е много сериозен, каза Киселова.

По думите ѝ има възможност машините и за първия тур, и за балотажа да се върнат като част от изборния процес.

„Въпросът е къде са машините. Едно е да са в склада в София, друго – в областните администрации”, каза Киселова.

Според нея е възможно и ВАС да отмени решението на ЦИК, и самата комисия да направи това.

„Според мен реалистично е ЦИК до обед да отмени решението си, за да може логистично да бъдат доставени машини до изборните помещения”, обясни тя.

Възможно е и ВАС да вземе такова решение за толкова време.

Оспорванията по реда на Изборния кодекс е допустимо да бъдат в рамките на часове. Теоретично е възможно. Но не мисля, че ще посмеят днес или утре да кажат – това решение е отменено. Ако отидем в понеделник, то ще е безсмислено. Може да се отрази на втория тур, каза Киселова.

Тя очаква, че ако отново минем само на хартия, ще се увеличи процентът на предпочелите да не гласуват, както и процентът на недействителните бюлетини.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини