В Смилян започват кампания "Преоткрий и се влюби във вкуса на бобовите храни"

В родопското село Смилян започват кампания, наречена "Преоткрий и се влюби във вкуса на бобовите храни". Целта е да се популяризира използването на местното производство от смилянски фасул в менюто на децата и учениците.
Кампанията ще стартира още на 5 февруари с образователни занимания в основното училище в село Смилян на тема здравословно хранене. Акцент ще бъдат полезните качества на храните от бобови култури.
"На 8 февруари съвместно с експерти от РЗИ-Смолян ще се проведат образователни игри за децата в четирите групи на детска градина "Дъга" - село Смилян. Отново темата е здравословни храни, децата да научат кои храни са полезни за тях, за техния растеж", каза Илия Годев - председател на читалището и инициатор на кампанията.
Като част от нея на 9 и 10 февруари два ресторанта в селото ще включат характерно ястие в менюто си - единият ще предлага чийзкейк на основата на смилянски фасул, а другият - разядки с три специфични вкуса, като пак се използва смилянски фасул.
"На 9 февруари в Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" - село Смилян, освен образователната тематика, ще има и практически компонент. Обедното меню за децата ще включва бургери с шницели от смилянски фасул и крем супи от различни бобови", допълни Годев. Идеята е в менюто на учениците да има повече бобови култури и то местно производство.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини