ЮЦДП ще проведе авиоборба срещу боровата процесионка върху 10 200 декара гори

10 200 декара борови гори на територията на Южноцентралното държавно предприятие са предвидени за авиоборба с вредителя борова процесионка. Горските смятат да проведат и механична борба на площ от над 1400 декара.
Боровата процесионка е вид гъсеница, която се храни с игличките на боровете. Интересното е, че вредителят напада само изкуствено създадени борови гори.
"Това, което е видимо за хората са белите пашкули, като къдели, които са в короните на дърветата. В тези пашкули прекарват зимата. А когато излязат от пашкулите те се придвижват в процесия една след друга и могат да се видят в много дълги вериги по 7-8 метра наредени една след друга. И това, което трябва да знаят хората е, че не трябва да пипат тези пашкули, а и самите процесионки, ако ги видят на земята или на дървета също не трябва да се пипат, тъй като те предизвикват алергии", обясни зам.-директорът на ЮЦДП инж. Асен Карабов.
Заради топлата и суха есен има увеличение на площите нападнати от борова процесионка. "За бум не може да се говори, тъй като тя е локално разпространена. Реално боровата процесионка не може да унищожи дървета и да унищожи гори. Тя обикновено е следствие на такива сухи периоди, когато дърветата заслабват, заради липса на влага и на хранителни елементи", каза инж. Карабов.
Затова от горското предприятие са предвидили двойно повече площи за авиоборба - 10 200 декара. "Пръскаме с препарат, който е на биологична основа, две седмици преди това предупреждаваме селата, населените места и пчеларите особено да не пускат пчелите в деня на пръскане, като самото пръскане няма вредно въздействие върху хората", допълни зам.-директорът.
За района на Смолян, където също се наблюдава развитие на борова процесионка, пръскане не е предвидено. Включени са обаче площи от районите на Ардино, Кирково и Момчилград.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини