ЕК очаква от България истински разследвания и съдебни процеси

Европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс ни поздрави, че е отпаднал механизмът за сътрудничество и проверка. Това стана на заседанието на комисията по европейските въпроси в парламента, където проведе дискусия с депутатите относно представяне на Доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на закона за 2023 г.

Полезен диалог с България по отношение на върховенството на закона, отчете еврокомисарят, но поиска допълнителни стъпки за независимост на съдебната система. България е поела ангажименти за борба с корупцията и трябва да ги изпълни, по думите му ЕК очаква от нас истински разследвания и съдебни процеси.

По-голяма прозрачност за собствеността на медиите, поиска още еврокомисарят. 

Той посочи, че помощта за Украйна трябва да продължи.

В Антикорупционната комисия да се назначат независими лица с нужната експертиза, препоръча еврокомисарят, помолен за съвет от Кирил Петков. Иначе от коментара му стана ясно още, че не може бързо след законодателните изменения да има видими резултати в правораздаването.

Премиерът акад. Денков заяви след срещата си с еврокомисар Рейндерс, че е изключително важно  темпото на реформите в съдебната система да не се забавя. Двамата са обсъдили напредъка на България през последните месеци по осъществяване на реформите в правосъдието, промените в Конституцията, промените, свързани със антикорупционната комисия, както и правата и контрола върху главния прокурор. Дискусията е била конструктивна поради това, че практически позициите са били еднакви, подчерта премиерът.

Акад. Денков поясни, че през следващите седмици и месеци предстои да бъдат избрани съставите както на Антикорупционната комисия, така и на съдебния и прокурорския съвети. Според него те трябва да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите експертни, морални качества и съответния характер, за да могат да трансформират системата в посока, в която очаква обществото - съдебната система да бъде независима.

Министър-председателят добави, че страната ни разчита в борбата с корупцията на Европейската комисия и на другите международни партньорски институции като Венецианската комисия и Базелски институт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини