Жителите на село Леска са готови за протест, искат повече пешеходни пътеки

Пореден пътен инцидент с блъснат пешеходец на главния път разбуни духовете в село Леска. Хората настояват за повече пешеходни пътеки и неравности, които да ограничат скоростта. Събират подписка и са готови на протести.
Преди дни кола удря Христо Йорданов, когато пресича главния път, отивайки за кафе. Той се озовава в болница, за щастие се отървава само с натъртвания. "Нямаше никакво друго движение, а и платното то е може би 6-7 метра, как ме нацели, не знам", разказва пострадалият и допълва, че пътят е много опасен. "Сутринта към 7 часа, когато ходят
децата на училище, тука е страшна работа. Когато има полицаи, карат с 40, иначе 70-80, даже и повече някой път карат", казва Йорданов.
Отсечката е част от републиканския път Смолян-Кърджали. Минава през цялото село Леска, по нея има една единствена пешеходна пътека. Според хората трябва да има поне три с изкуствени неравности.
Ирена Дженимова, която събира подписката казва, че се страхуват, защото пресичат малки деца, майки с колички.
Вахди Аксанов допълва: "Всички търговски обекти, детската площадка, всичко ни е под пътя и накрая ще направим някакви протести, ще затворим движението, цялото село ще излезем, щото като стане беля по-сериозна, като утрепят някое дете или някой човек вече ще е късно, каквото и да правим".
Според директора на ОДМВР-Смолян ст. комисар Цветан Цанков с подписки няма да се решат нещата. "По принцип кметовете на общини би следвало да изработят планове и съответно те са длъжни, изработвайки тези планове, да се съгласуват с Пътна полиция, да се съгласуват с Агенция пътна инфраструктура", каза той.
Такъв план за изграждане на пешеходни пътеки, включващ и село Леска, община Мадан е изработила и внесла в АПИ преди около година. Оттам обаче все още бавят съгласуването.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини