Областният съвет за устойчиво енергийно развитие обсъди предстоящите програми

Изображение 1 от 2

    Заместник областният управител Боян Симеонов откри и ръководи заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие към Областна администрация Смолян. Участваха Петя Нешева – регионален представител на Агенцията за устойчиво енергийно развитие – Пловдив (АУЕР), Велизар Петров – изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие с бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Пловдив (АРРБЦ МСП), представители на ВиК ЕООД-Смолян, РИОСВ-Смолян, общините в региона, експерти от Областна администрация Смолян.
    Петя Нешева запозна присъстващите с промените в нормативната уредба. Новите текстове в чл. 18a и чл. 18б от Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), публикувани в ДВ бр. 86 от 13.10.2023 г., гласят: Чл.18a, засягащ потребителите на собствена електрическа енергия от ВИ – „Всеки  потребител на собствена електроенергия от ВЕИ може да произвежда и съхранява произведената енергия и да продава излишъка й“, а чл. 18б, засягащ общност за възобновяема енергия – „Крайните потребители, включително домакинствата, могат да участват в общност за възобновяема енергия, без да губят правата или задълженията си като крайни потребители и без да се налага да изпълняват неразумни или дискриминационни условия или процедури“. Обсъдени бяха и задълженията по Закона за енергийната ефективност и Закона за енергията от възобновяеми източници, относно годишните отчети и сроковете за представяне в АУЕР, новите формуляри, бланки и стандарти за подаване на информация от общините.
    През 2023 г. в област Смолян са извършени ЕСМ по сграден фонд в 5 общини: Доспат, Баните, Златоград, Чепеларе и Смолян. В 8 общински сгради с обща РЗП 5 926 м2 са реализирани 22 ЕСМ. В регионът ни функционират общо 167 обекта за производство на ел. енергия, от които: 29 с водна енергия, 137 със слънчева енергия и 1с биогаз. Количеството произведена електрическа енергия за 2023 година в област Смолян е 194 423 MWh.
    Представителите на общините докладваха за реализираните към момента проекти, тези, които са в процес на реализация, и  бъдещите си инвестиционни намерения в сферата на енергийната ефективност. Повече информация за добрите практики и предстоящи проекти представи Велизар Петров.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини