Китай изнервя Тайван с демонстративни военни учения като ''наказание за сепаратистки действия''

Япония напомни на Китай за важността от мир и стабилност в Тайванския проток

Рано тази сутрин китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван, предаде Би Би Си.

Военните маневри идват броени дни, след като новият тайвански президент на Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да спре със заплахите към суверенитета на островната държава. Последната ескалация на напрежението между двете държави беше в края на април, когато китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток.

Днешното учение се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят „съвместните реални бойни способности“ на силите, уточниха от китайската армия.

„Това е и строго наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили“, се казва в изявлението на китайската армия.

Тайванските власти реагираха като остро осъдиха провокациите и заявиха, че те разкриват милитаристичните настроения на Пекин. Министърът на отбраната Чиу Куо Ченг заяви, че тайванските сили ще брани суверенитета на държавата.

„Министерството на националната отбрана категорично осъди тези провокации и ирационални действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. В отговор на това ние разположихме морски, въздушни и сухопътни сили, за да защитим свободата, демокрацията и суверенитета на Тайван“, каза той.

Токио също следи отблизо ситуацията в Тайванския поток. Говорителят на японското правителство изрази загриженост относно ученията.

„Япония ще продължи да съобщава пряко и ясно на Китай за важността на мира и стабилността в Тайванския проток“, заяви главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши.

Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай. Пекин смята демократично управлявания остров за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини