Новият здравен министър ще доведе до още по-тежка криза

Новият здравен министър е тежък компромис, който ще доведе до още по-тежка криза. Така секретарят на БСП Антон Кутев определи номинацията на Анна-Мария Борисова за нов министър на здравеопазването.

"Когато един кораб потъва, много трудно се намират моряци за него", коментира Кутев и допълни, че премиерът Бойко Борисов все по-трудно намира хора, „които да изтикат лодката", предаде КРОСС.

Кутев каза още, че не познава бъдещия здравен министър, но определи вчерашните изявления като неудачни.

Секретарят на червената партия съобщи още че, БСП ще настоява в Народното събрание да се проведе дебат по антикризисните мерки, които бяха приети от правителството. По думите на Кутев антикризисният пакет трябва да се гарантира със санкцията на Народното събрание, тъй като антикризисните мерки се менели непрекъснато или пък се отмятали една по една. Червените прогнозират, че ако антикризисният пакет не бъде задействан и ако не бъдат дадени гаранции за изпълнението на всички мерки след три месеца страната ще бъде изправена пред национална катастрофа. „Това правителство до сега не е направило политика от край до край", каза Кутев и допълни, че има реална опасност някои от министрите „просто ей така да се отмятат от приетите мерки или пък да ги променят.

Кутев критикува и финансовият министър Симеон Дянков, който съкращава разходи, в крайна сметка затруднява фирмите и това те да си плащат данъците. Кутев прогнозира, че цялата криза ще завърши с процес срещу Симеон Дянков, който само за осем месеца със своите експерименти докара страната до ръба на финансова и политическа криза. „Това, ако не е талант не знам какво друго може да бъде", каза Кутев по отношение на Симеон Дянков за когото предрече, че след няколко месеца ще си замине отвъд Океана. Червените изразиха опасение, че е възможно предпазно споразумение с Международния валутен фонд , тъй като е нарушено условието на МВФ фискалният резерв на страната да не пада под 6,3 милиарда лева. Според червените правителството е неспособно да се справи с кризата и търси нови и стари виновни, за да се оправдае за това.

Поредният голям балон, който цели да отклони общественото внимание е вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов, че може да се търси разваляне на договорите с енергоразпределителните предприятия. Според БСП не това е основният проблем в момента. Явор Коюмджиев обясни, че цените на тока се определят от ДКЕВР като в тях се калкулират и инвестиционните разходи на трите дружества, които те правят за поддържане на електропреносната мрежа. Според БСП тези предприятия изобщо не е трябвало да бъдат приватизирани, но червените отчитат като грешка и намерението да се продадат държавните миноритарни дялове от 30% в дружествата.

Демокрацията в страната е заплашена, каза секретарят на БСП Кутев във връзка с промените в НПК и най-вече за възможността обвинение да се повдига само с показания от анонимен свидетел и специални разузнавателни средства. Червените са доволни от наложената от президента Георги Първанов вето върху промените и очакват при следващото гласуване в Народното събрание да отпаднат текстовете, които според тях са опасни за демокрацията в страната. Червените смятат, че некомпетентността на управлението започва да личи все по-ясно и за това Бойко Борисов ще се опре на службите за сигурност и полицията, когато усети, че започне да губи обществена подкрепа. „Диктатурата на посредствеността бавно и сигурно се налага", каза Кутев и подчерта, че има опасност полицията да се превърне в политически инструмент и средство за политическа заплаха. „Ще се започне с министри и депутати, но те някак си ще се измъкнат", прогнозира Кутев за въвеждането на по-сурови мерки в НПК. Според него тези промени в крайна сметка ще се отразят най-вече на гражданите. БСП ще настоява делата автоматично да влизат в съда за срок от две години, ако през това време производството се забави от органите на прокуратурата и следствието

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини