Пластики: Да прекосиш Тихия океан на 12 500 пластмасови бутилки

Сн.: www.theplastiki.com

Корабът Пластики (Plastiki) и екипажът му достигнаха края на своето епично пътуване през Тихия океан, което продължи 8000 мили и над 130 дни!

Пластики е катамаран, направен от 12 500 пластмасови бутилки. Самото му построяване е предизвикателство. Корабът отплува от Сан Франциско на 22 март 2010, а приключението е донякъде вдъхновено от Кон-Тики, пътуването на Тур Хейердал, с което той доказа преди 40 години, че е възможно полинезийците да са откривателите на Америка. Но основно участниците в мащабния проект «Писмо в бутилка» са вдъхновени от идеята от буклуците, които човечеството бълва ежедневно да се роди нещо красиво, полезно и способно да ни даде друг поглед към света. Така съдбата на 12 500 бутилки от сода се променя - от основен замърсител те се превръщат в основна част (68%) на кораба Пластики.

На 26 юли по обяд Пластики бе посрещнат в Австралийския национален морски музей в Сидни, Дарлинг Харбър от развълнувана тълпа приятели, роднини и поддръжници.

Пластики бе дом на 10-членен на екипаж през четирите месеца на пътуването: Джо Роял, Дейвид Томсън, Дейвид де Ротшилд, Олав Хейердал, Греъм Хил, Лука Бабини, Матю Грей, Макс Джордан, Синели Агню и Върн Моен.  Всички те са свидетели на замърсяването на Тихия океан.

Мисията на Пластики не спира до тук, ние ще продължаваме да отправяме нашето послание - да победим отпадъците, казват екоактивистите на сайта си www.theplastiki.com.

Ето и видео от създателите на Пластики.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини