Учени чуха песента на звездите

Могат ли звездите да пеят? Отговор на този въпрос получиха учените от Националния център за атмосферни явления NCAR (National Center for Atmospheric Research). Оказва се, че звуците, издавани от звездите, приличат на звън на камбани.

Изводът на специалистите от NCAR, работещи над проекта заедно с френски и испански учени, се базира на данни от мисията CoRoT (Convection Rotation and Planetary Transists). В течение на 187 дни астрономите са записвали звуковите вълни, „генерирани“ от звездата HD 49933. Това небесно тяло се намира в съзвездието Еднорог (100 светлинни години от Земята).

За достигане на поставената цел, учените са използвали технология за „звездна сеизмология“. Благодарение на нея могат да се анализират акустичните колебания и да се откриват източниците на магнитна активност.

Интересно е да се отбележим, че картината на звездния звън постоянно се променя. Например, когато магнитната интензивност достигне максимума, звездата „издава“ по-високи тонове.

HD 49933 е интересна с това, че нейният магнитен цикъл е сходен с 11-годишния цикъл на Слънцето, само че е много по-къс – по-малко от година. Благодарение на това учените са получили възможност да наблюдават няколко магнитни цикъла в течение на относително кратък промеждутък от време и да сравнят данните с тези от Слънцето и другите звезди.

Следваща точка от програмата на CoRoT е събиране на акустични данни за другите звезди. Това ще стане чрез анализ на материалите, получени от спътника Кеплер.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини