Екокатастрофа в Унгария заплашва България

Екологичната катастрофа, която сполетя Унгария вчера, е на път да дойде и в България. Отровни химикали, потопили унгарската провинция Веспрем след взрив на склада на завода Ajkai Timfoldgyar на концерна MAL Zrt, застрашават със замърсяване водите на река Дунав, съобщават унгарските медии. Ако оксидът на желязото попадне в главната речна артерия на Източна Европа, под заплаха ще се окажат Сърбия, столицата й Белград, а също така България, Румъния и Украйна.

Аварията, която доведе до смъртта на двама души и хоспитализацията на стотици други, започва да взема все по-застрашителни размери. Все още се издирват седем души.

Катастрофата стана вчера, 4 октомври, в алуминиевия завод в град Айка, на 160 километра от столицата на Унгария. Първи жертви на аварията станаха жителите на село Колонтар и град Двечер, където около 400 къщи бяха наводнени с отровни вещества. Освен това разливът предизвика принудително затваряне на пътя Будапеща-Секешфехервар-Сомбатхей.

С борбата с последствията от аварията е нагърбен вътрешният министър на Унгария - Шандор Пинтер.

В спасителните операции са привлечени отряди за химическа защита и части от войската. Евакуацията на част от населението става с военни хеликоптери, а на мястото на произшествието работят няколко пожарни бригади и 30 линейки на Бърза помощ. 

Специална комисия е създадена за разследване на случая. В нея влизат следователи и специалсти по химически производства. 

За момента е известно, че с последствията от аварията страната и регионите, които в последствие ще бъдат засегнат, ще трябва да се борят години наред. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини