9 °C

Телескопчета на килограм. Обсерваторията в Рожен разпродава уникално оборудване

Българският „път към звездите" спасен с 245 хил.лв. Цената на науката е според джоба на държавата.

„Защо цял свят цитира НАСА, а не чува какво казват учените от НАО ”Рожен”? Това публично попитаха преди дни астрономите от най-голямата обсерватория на Балканите, изградена преди 29 години на 2000м. в Родопите за милиони валутни левове. Защото само една нощ наблюдение на звездното небе в японската обсерватория на Хаваите струва 47 хиляди долара. САЩ пък са единствената държава в света, в която частни фондове инвестират в изграждане на телескопи и астрономическа технология. Затова нелепата „новина”, че са открили планета от диаманти,  направи бум в световните медии. Кой обаче разбра, че наше откритие – тук, в България, накара световната научна теория да замлъкне изумена, въпреки, че наблюденията при нас струват само по 1000 долара на нощ?”. Уникалната ултрастудена планета, шеговито наричана от астрономите „космическа мумия” е открита през май тази година на връх Рожен. Откритието е достойно за малката ни държава, която през 1995г. е била на 30-о място в света по развитие на науките сред 195 държави, а днес е на 45-о място.

Това са само част от мислите, изречени на глас от директора на българската астрономическа обсерватория на връх Рожен д-р Таню Бонев.

В навечерието на 30 годишния юбилей на звездната институция, призната в цял свят с научните си открития, ръководството й обяви разпродажба на уникална техника, за да оцелее.

Апаратурата, насочвала двуметровия телескоп към звездите в продължение на повече от четвърт век, беше изкарана на пазара за 71 хил.евро. Опитът да се съберат средства, за да се плащат консумативите, охраната и поддръжката на ултраскъпата астрономичиеска техника, удари на камък. Да си накупи „телескопчета” на килограм се обадил само богат хотелиер от Черноморието, който искал да обзаведе звездобройна на покрива. Останал разочарован обаче, когато разбрал, че на тезгяха е извадена „историята” на съвременната българска астрономия. Системата е свалена преди две години, но е напълно работеща, а в света втора такава няма.

„Тя е антика, произведена била в Унгария специално за българската обсерватория”, разказва д-р Таню Бонев, който управлява институцията от миналата година.

„Би трябвало да е в постоянната музейна експозиция на съвременната ни астрономия”, заключава тъжно старши научният сътрудник и специалист по кометите д-р Бонев. Допреди няколко дни той се надяваше все пак да се намерят купувачи, за да бъде спасен мега комплексът на връх Рожен.

„През март ще се честват 30 години от създаването на Националната обсерватория и ако не се намерят 250 хил. лв. за да оцелеем, ще поканим примиера Бойко Борисов да я закрие така, както Тодор Живков я откри през 1981г.”, единодушен беше екипът астрономи, който работи целогодишно в научния комплекс, а през последните няколко зими оцелява при сибирски студове и лишения.

Финансовият колапс и трагичен край на един от най-изявените изследователски институти у нас, този по астрономия, се отлагат ... временно. Само няколко дни след отчаяния призив на астрономите към правителството, премиерът Борисов отпусна мечтаните 245 хил.лв., за да се платят най-важните задължения. Парите ще стигнат до края на януари. След това ще се чака новия бюджет. Дано само следващото театрално действие да не е в сферата на научната фантастика, продължават да се шегуват астрономите, които за Коледа взеха по 240 лв. заплата.

Сега обаче са щастливи, че няма да „замръзне”  високотехнологичната система за наблюдение на звезди и кафяви джуджета.

от Смолян специално за HaskovoNET
Чудомира Щерева

Сибирски студове и лишения в името на астрономията
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини