Телескопчета на килограм. Обсерваторията в Рожен разпродава уникално оборудване

Българският „път към звездите" спасен с 245 хил.лв. Цената на науката е според джоба на държавата.

„Защо цял свят цитира НАСА, а не чува какво казват учените от НАО ”Рожен”? Това публично попитаха преди дни астрономите от най-голямата обсерватория на Балканите, изградена преди 29 години на 2000м. в Родопите за милиони валутни левове. Защото само една нощ наблюдение на звездното небе в японската обсерватория на Хаваите струва 47 хиляди долара. САЩ пък са единствената държава в света, в която частни фондове инвестират в изграждане на телескопи и астрономическа технология. Затова нелепата „новина”, че са открили планета от диаманти,  направи бум в световните медии. Кой обаче разбра, че наше откритие – тук, в България, накара световната научна теория да замлъкне изумена, въпреки, че наблюденията при нас струват само по 1000 долара на нощ?”. Уникалната ултрастудена планета, шеговито наричана от астрономите „космическа мумия” е открита през май тази година на връх Рожен. Откритието е достойно за малката ни държава, която през 1995г. е била на 30-о място в света по развитие на науките сред 195 държави, а днес е на 45-о място.

Това са само част от мислите, изречени на глас от директора на българската астрономическа обсерватория на връх Рожен д-р Таню Бонев.

В навечерието на 30 годишния юбилей на звездната институция, призната в цял свят с научните си открития, ръководството й обяви разпродажба на уникална техника, за да оцелее.

Апаратурата, насочвала двуметровия телескоп към звездите в продължение на повече от четвърт век, беше изкарана на пазара за 71 хил.евро. Опитът да се съберат средства, за да се плащат консумативите, охраната и поддръжката на ултраскъпата астрономичиеска техника, удари на камък. Да си накупи „телескопчета” на килограм се обадил само богат хотелиер от Черноморието, който искал да обзаведе звездобройна на покрива. Останал разочарован обаче, когато разбрал, че на тезгяха е извадена „историята” на съвременната българска астрономия. Системата е свалена преди две години, но е напълно работеща, а в света втора такава няма.

„Тя е антика, произведена била в Унгария специално за българската обсерватория”, разказва д-р Таню Бонев, който управлява институцията от миналата година.

„Би трябвало да е в постоянната музейна експозиция на съвременната ни астрономия”, заключава тъжно старши научният сътрудник и специалист по кометите д-р Бонев. Допреди няколко дни той се надяваше все пак да се намерят купувачи, за да бъде спасен мега комплексът на връх Рожен.

„През март ще се честват 30 години от създаването на Националната обсерватория и ако не се намерят 250 хил. лв. за да оцелеем, ще поканим примиера Бойко Борисов да я закрие така, както Тодор Живков я откри през 1981г.”, единодушен беше екипът астрономи, който работи целогодишно в научния комплекс, а през последните няколко зими оцелява при сибирски студове и лишения.

Финансовият колапс и трагичен край на един от най-изявените изследователски институти у нас, този по астрономия, се отлагат ... временно. Само няколко дни след отчаяния призив на астрономите към правителството, премиерът Борисов отпусна мечтаните 245 хил.лв., за да се платят най-важните задължения. Парите ще стигнат до края на януари. След това ще се чака новия бюджет. Дано само следващото театрално действие да не е в сферата на научната фантастика, продължават да се шегуват астрономите, които за Коледа взеха по 240 лв. заплата.

Сега обаче са щастливи, че няма да „замръзне”  високотехнологичната система за наблюдение на звезди и кафяви джуджета.

от Смолян специално за HaskovoNET
Чудомира Щерева

Сибирски студове и лишения в името на астрономията
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
05 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
05 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
05 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
05 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
05 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
05 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
05 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
05 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
05 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
05 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
05 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
05 авг 2020
Последни новини