Старинен квартал става групов паметник, за да го спасят от застрояване

За да се спаси уникалната архитектурна визия  на Златоград, старинната част на града ще бъде обявена за групов културен паметник, обяви кметът на общината Мирослав Янчев.

Ситуацията в най-южния ни град, който само за година дръпна напред след отварянето на граничния пункт с Гърция, прилича на поговорката ”Като не щеш мира, на ти секира”.

Още преди границата над Златоград да бъде отворена, градоначалникът предложи на общинския съвет да се приеме временен мораториум върху строителството в старата част на града. Освен историческа и културна стойност от няколко години обаче тя е и абсолютен туристически хит.

Местния бизнес веднага скочи, че се пречи на развитието на предприемачеството и общинският съвет отхвърли временния мораториум.

Паралелно в официалния сайт на община Златоград  онлайн анкета показа 100% подкрепа от гражданите на  забраната за строителството до изготвяне на Подробен устройствен план /ПУП/.

Затова кметът прехвърлил контрола върху възрожденския квартал върху държавата.

“Вече се минава на по-тежък режим и който иска да строи в стария град ще трябва да мине през много тежката процедура за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство”.

Експерти от института започнаха  процедура по обявяването на Стария град за групов паметник на културата, която се очаква да приключи до няколко месеца.

Границите на защитената територия,в която от години има и 100-тина индивидуални паметници, ще бъдат в периметъра на 200м. -300м. около квартала от 18 век.

„Така ще се запази най-ценното в Златоград”, коментира Янчев.

А предприемачите, които ще строят на територията на „груповия паметник” ще трябва да се съобразяват не само с височината на новите постройки и материалите, а дори и с цвета им, за да се съхрани уникалния архитектурен екстериор на Стария Златоград.

Чудомира Щерева

Старата част на Златоград е с историческа и културна стойност. От няколко години обаче тя е и абсолютен туристически хит.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини