Алкохолът е полезен за сърцето

Хората, които пият по чаша вино на ден, са по-малко застрашени от сърдечносъдови заболявания, съобщи АФП, позовавайки се на канадски учени.

Екип от университета на Калгари анализира резултатите от 84 независими изследвания за консумацията на алкохол и заболяванията на сърцето. Резултатите показват, че умерената консумация на алкохол - една чаша вино за жените и до две чаши вино (или 30 гр. алкохол) за мъжете е полезна за здравето, защото повишава нивото на "добрия холестерол". Така една-две чаши вино дневно намаляват риска от смърт от сърдечносъдови заболявания с 14 до 25 процента.

По-голямо количество обаче влошава здравето в сравнение с хората, които въобще не пият.

Друг обобщаващ анализ, обхванал 63 предишни изследвания, показва, че умереното пиене на алкохол, в същите граници като посочените от канадските учени, се отразява благоприятно върху няколко маркера, свързани със сърдечносъдовите заболявания - нивото на холестерола, на възпаленията, на мазнините в кръвта и на състоянието на кръвоносните съдове. Този анализ установи също, че ефектът е един и същи, независимо от вида на предпочитания алкохол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини