Ловен и СПА туризъм привличат инвеститори от Йордания

д-р Анри Кехаов и почетния консул на Йордания д-р Бармауи подписаха споразумение за икономическо сътрудничество

Големи индустриалци от Йордания  ще могат да инвестират в балнеолечение и ловен туризъм в Родопите.

Голям интерес за богатите йордански индустриалци представляват възможностите за инвестиции в туризма, особено ловния и СПА, както и лечението на различни заболявания с български минерални води, чиито качества са известни в Йордания.

Това съобщи в Смолян д-р Хасан Бармауи, почетен консул на Хашимитско кралство Йордания.

Всяка година  3 хиляди йорданци летуват на Черноморието и се лекуват в Сандански, Хисаря и Банкя. Заради увеличаващите се туристи, Йордания иска да инвестира в български болници, в които да се обслужват граждани на кралството. Да се създаде съвместно българо-йорданско дружество за насърчаване на стокообмена и инвестициите между двете страни е път за развитие на бизнеса, коментира консулът.

Преди демократичните промени през 1989г. стокообменът между България и Йорданиея е бил 300мл. долара, а към 2010г. е под 12млн., което наистина е много малка, допълни още д-р Бармауи. Той бе категоричен, че страна му е готова за всякакъв вид сътрудничество с България и отбеляза, че йорданските фирми имат интерес към инвестиции в животновъдството, енергетиката, земеделието, строителството и медицината.

Като председател на българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество, вчера в Смолян Негово превъзходителство подписа меморандум за икономическо сътрудничество с председателя на сдружение „Български лекар” д-р Анри Кехайов.

 

Българите ще могат да посещават Йордания, където да се лекуват от псориазис, тъй като страната е най-доброто място в света за лечение на това кожно заболяване, с което живее около 1% от населението на България. Естествените лечебни свойства на Мъртво море се използват в центровете за лечение на редица кожни и ставни проблеми, коментира д-р Анри Кехайов.

 

На фона на кризата в Египет и Либия, както и подготвящите се протести в Сирия,”Йордания е оазис на сигурност и стабилност в арабския свят”, коментира д-р Бармауи. Така страната му ще бъде врата за България да стигне до богатите пазари , коментира йорданския почетен консул и допълни, че след 4 години ще се подпише и спогодба за свободна търговия между ЕС и Йордания и българските фирми ще могат да търгуват без мита.

Представители на най-големите производители в района на Смолян, като козметичната фирма „Рубела” и миннодобивното дружество”Горубсо Мадан” ще участват  в нашата делегация  за „Дни на Българския бизнес в Йордания“ от 26 до 29 март тази година.

 

 

Чудомира Щерева

Мъртво море е едно от чудесата на света, не само защото в него няма опасност от удавяне. Водите му се използват за лечение на множество кожни болести.
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини