България продала оръжие за почти 4 млн. евро на Либия

Муниции и капсул-детонатори на стойност 3,37 млн. евро е продала България на режима на Муамар Кадафи през 2009 г.

Това сочи разследване на лондонския вестник „Гардиън”, според който най-много боеприпаси на Джамахирията е продала Италия, следвана от Франция.

В специална таблица на изданието за страните-членки на Европейския съюз се показва колко е спечелила всяка от тях от сделките с оръжие, с което в момента армията на либийския диктатор стреля по народа си. „Гардиън” не посочва коя фирма е сключила сделката за износа към Джамахирията.

Медията уточнява, че след като през октомври 2004 г. пада оръжейното ембарго срещу Либия страните от ЕС са издали за 5 години експортни разрешителни за оръжие за 834.5 милиона евро.

България е член на ЕС от 1 януари 2007 г. Най-голям износ на оръжия за Либия от ЕС е през 2009 г. 2009 г. - 3,37 млн. евро.

За петте години най-много е изнесла Италия - за общо 276.7 милиона евро, като само през 2009 г. е продала на Либия въоръжение за 111.8 млн. евро – военни самолети и електронно оборудване.

Вторият по големина доставчик е Франция 210.15 млн. евро общо за периода 2005-2009 г. Тя е изнасяла и химически и биологически оръжия за Джмахирията.

Кой ни управляваше през 2009-та?

В България на власт бяха две правителства - на Сергей Станишев и на Бойко Борисов. На 5 юли бяха парламентарните избори, когато спечели ГЕРБ. Тъй като "Гардиън" не посочва точният период от годината е трудно да се посочи при кое правителство е извършена сделката.

Всяка оръжейна сделка в България би трябвало да се вписва в специален регистър, описващ необходимите подробности, включително крайния получател. Според годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение през 2009 г. от България за Либия са изнесени бойни припаси и взривни вещества за 3.73 млн. евро. Това е станало с едно разрешително, но не е записано кога е издадено то и на коя фирма. Докладът е публикуван на сайта на министерството на икономиката и е подписан от министър Трайчо Трайков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини