Църквата продължава войната срещу Ванга и Дънов

Пловдивската митрополияq в лицето на дядо Николайq използва големия празник Благовещение, за да популяризира сред православните позицията си за „Анатема” на петричката пророчица и Учителя Петър Дънов.

На утринните служби в храмовете на цялата митрополия отците четоха словото на митрополита Николай, в което той заклеймява Учителя Петър Дънов и българската пророчица.

Освен литургиите, другото средство на църквата, са хилядите жълти листовки, с ярко червен текст, които се раздават в цялата пловдивска епархия.

В тях е отпечатано словото на владиката, който открито заплашва православните, че ще бъдат лишени от причастие и спасение на душата.

„ Не бивайте двоедушни и не правете никакъв компромис с вярата си: или сте православни, или сте дъновисти.

Или отхвърляте Ванга като враг на църквата, или я приемате за пророчица и светица, отпадайки от църквата”, отсича владиката в посланието до миряните.

Той смята Ванга за по-опадсна от Дънов, тъй като действала под прикритието на Църквата и  се представяла за ”благочестива православна християнка”.

Врачкопоклонници са всички, чийто идол е Ванга, а идолът на дъновистите е Петър Дънов.

Единственото конкретно обвинение на владиката срещу покойната пророчица е,

  че в телевизионно предаване нарекла църковните канони „канони-манони”, което било подигравка със Светия Дух.

Църквата е свята и непогрешима, няма порок или петно и всичко, на което тя учи е свято и непогрешимо, пише още митрополит Николай до миряните от пловдивската епархия и ги призовава да странят от еретиците.

На Благовещение дядо Николай донесе в Смолян чудотворната икона на Света Богородица „Златната ябълка”.

Стотици родопчани дойдоха да се поклонят и помолят пред чудотворния лик, който според преданията помага на бездетните майки.

Реликвата ще остане няколко дни в родопския град в новата църква ”Св.Висарион Смоленски”.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини