Руски спецчасти убиха 17 души заради атентата на Домодедово

Руските сили за сигурност убиха 17 бунтовници и задържаха двама заподозрени за самоубийствения атентат през януари на московското летище "Домодедово" при престрелка в размирната кавказка република Ингушетия.

При въздушен удар е унищожена база на екстремистите, където според властите са били обучавани атентатори самоубийци, предадоха РИА Новости и Интерфакс, цитирани от БТА.

Задържаните двама заподозрени са разпитани от следовател. Според представител на властите двамата са отвели в руската столица извършителя на самоубийствения атентат на летище "Домодедово" на 24 януари, при който загинаха 40 души, а над 120 бяха ранени. Сред жертвите беше и българин, който живеел в Австрия.

Нападателят камикадзе бе идентифициран като 20-годишния безработен Магомед Евлоев, родом от Ингушетия. По-късно задържани и неговите брат и сестра, за които също се смята, че са участвали в подготовката на атентата.

По-късно агенция Интефакс съобщи, като се позова на източник от силовите структури, че при операцията може би е ликвидиран самият лидер на екстремистите в Северен Кавказ Доку Умаров, който пое отговорност за атентата, предаде "Фокус".
„Надяваме се, че по време на спецоперацията е ликвидиран Доку Умаров, както и още няколко главатари на екстремистките формирования, които извършваха терористична дейност в Северен Кавказ. Това предположение може да се направи на базата на оперативните данни за състава на групировката, с които разполагаме”, посочи източникът.

Преди време Доку Умаров се закани да има още подобни нападения в Русия, докато в родината му не стане независима мюсюлманска държава, управлявана от шериата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини