Кабинетът отпусна допълнителни 6млн.лв. за студентски кредити

Правителството отпусна чрез бюджета на образователното министерство допълнителнасубсидия за студентски стипендии. По самостоятелните бюджети на държавните висши училища допълнително ще се приведат 6 млн. лв.

Средствата са необходими заради увеличения прием на студенти и докторанти през учебната 2010/2011 година, както и на нарасналия дял на студентите, които получават стипендии по право. Сред тях са несемейните студенти без двама родители, тези, които до пълнолетието си са отглеждани в социални институции или имат трайни увреждания. От стипендиите ще могат да се възползват и учащите във ВУЗ които имат само един родител, както и майките с дете до 6-годишна възраст.

Сред правоимащите са и чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет за първата година на обучението им. Могат да ползват финансов стимул и чужденците, които са приети да учат в България по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен, както и бащи с дете до 6-годишна възраст, ако майката не е студентка, починала е или упражняването на родителските права е предоставено на бащата студент.

Стипендиите са един от основните инструменти за подобряване на достъпа до висше образование.

Системата за студентско подпомагане у нас включва също общежития и квартирни помощи, държавна субсидия за столово хранене, субсидия за транспорт, студентско кредитиране.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини