Бенатова като слон в провинциален стъкларски магазин

От вчера в местните медии започнаха дебати около репортажа на Миролюба Бенатова в БТВ за изнасилваната от собствения й баща 17-годишна ученичка от Смолян. Най-остри бяха в сайта “Смолян прес” с позицията “Тъпо е да покажеш братчето на изнасилено момиче по телевизията” и “Родопи вест” в коментара “Кой охранява правата на малките хора”.

И в двата текста Бенатова и БТВ са подложени на критика от морална гледна точка, която напълно споделям. Разкриването на самоличността на жертви на сексуално насилие, особено на деца, е неприемливо – не само нравствено, но и професионално.

Миролюба Бенатова дойде в сряда следобяд в Смолян, стигна много бързо до строго пазената следствена информация от полиция и прокуратура и в 19.00 часа – за централните новини, бе готова с репортажа си. А вчера в “Тази сутрин” вече бе преминала към интревюта с представители на отдел “Закрила на детето” и “Ресурсен център”.

Най-напред съобщи двете имена на бащата – насилник, без инициали и така открехна вратата към самоличността на момичето, после снима къщата им в кв. Райково, взе интервю с нейния брат близнак, показа лицето му на зрителите.

А за капак учителката и директорката на ресурсния център изрекоха името на ученичката като нещо съвсем нормално. Впрочем, без да прозвучи като хвалба, “Отзвук” пръв стигна до информацията. В сряда сутринта бе водеща новина на вестника, а в сайта otzvuk.net, бе публикувана още във вторник вечерта. И въпреки че още тогава знаехме името на арестувания баща, не го съобщихме, за да предпазим дъщерята – жертва на насилие.

А поведението на Бенатова бе наистина като на слон в стъкларски магазин. Но за морала и границата докъде може да стигне журналистиката в личното пространство на хората, няма да пиша.

За това има учебници и книги на много по-учени от мен. БТВ, която се смята за най-голяма и авторитетна медия у нас, обаче наруши грубо Етичния кодекс на българските медии.

Какво пише в кодекса, когато става дума за деца:

"2.4.2 Няма да се възползваме от тяхната неопитност и доверчивост.

2.4.3 Няма да публикуваме информация или снимки за личния живот на деца, освен ако не е от значителен обществен интерес.

2.4.4 Няма да разкриваме самоличността на деца, попаднали в беда или засегнати от престъпления, когато това може да им навреди.

2.4.5 Ще избягваме да интервюираме деца без съгласие на възрастни, отговарящи за тях."

Не се ли възползва репортерката на БТВ от неопитния и доверчив 17-годишен брат-близнак на изнасилената ученичка? Това видяха всички зрители. Не разкри ли самоличноста на две деца – брат и сестра, попаднали в беда, “голямата телевизия”? Защо не го снима в гръб, защо не замаза лицето му?

На кой родител взе съгласието Бенатова за това интервю? Защо не предупреди репортерката двете госпожи от “Ресурсния център” да не споменават в ефир името на детето със СОП (специална образователна потребност). Друг е въпросът доколко те са професионално подготвени, за да не допускат подобни “неволни грешки”.

Отговорът е следният: Защото съдбата на тези деца въобще не интересува “голямата Бенатова”. И защото сме в “дълбоката провинция”. Бас държа, че ако БТВ беше снимала в София, нямаше така свободно да съобщава имена и да показва лица на непълнолетни.

“Рибата се вмирисва от главата” е казал народът. И в случая с медийната среда е същото. Щом националните медии си позволяват да не спазват определени професионални стандарти, какво остава за малките медии, където професионализмът също куца поради финансови причини и всички го знаем.

В репортажа на Бенатова лъсна и дълбокият провинциализъм, който е превзел Смолян. След едно обаждане от най-високо място в София държавните институции в областния град почнаха чинно да съдействат и да се подреждат за интервюта. И през ум не им мина да се възползват от триковете, които са втръснали на всички медии в града – да се ослушват, да крият информация, да разтакават журналистите и да се държат като номенклатурчици от времето на Живков. Сега, след “голямата сензация”, нека дружно да си берат срама.

Зарко Маринов

гл.редактор на в."Отзвук" Смолян

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини