Сабо за 340 хил. долара

Сабото е на Пол Гоген и е купено за 340 хил. долара. Толкова е платил анонимен американски колекционер за изработените и носени от самия гений обувки. Сабото е било продадено на търга на импресионисти и модернисти на Sotheby.

При създаването на сабото, през 1890 год, художникът е бил вдъхновен от бретонския пейзаж и култура. Така на дървената обувка се появяват женските фигури и фрагменти от селския пейзаж.

Смята се, че съществуват само три чифта сабо, направени от самия Гоген. Единият е в Националната галерия на изкустват във Вашингтон, другият - в колекцията Ерне Легро в Париж. Продаденият на търга чифт е бил носен от Гоген и по време на посещенията му в Париж, с което, според изкуствоведа Кристофър Грей, художникът е шокирал жителите на френската столица.

Дърворезбата е била първа крачка в изкуството за Гоген. Той продължил да прави дървени скулптури и след като заминава за Таити. На същия търг, на който е продадено сабото, дървена скулптура на Гоген, наречена "Млада таитянка" е купена за 11,3 милиона долара.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини