Детски градини с българо-гръцко меню по „рецептите на баба”

Уникален кулинарен проект ще въведе меню по стари рецепти на майстори от България и Гърция, съобщиха от Асоциацията на Родопските общини /АРО/ в Смолян.

Идеята е залегнала в основата на проект, кандидатстващ за финансиране по Програма”Европейско териториално сътрудничество България- Гърция.”

Два традиционни продукта от националното хранително меню на родопския регион в България и Гърция, ще бъдат регистрирани като защитени географски марки.

Богат наръчник с рецепти ще събере в едно родопските кулинарни шедьоври за здравословно хранене. В основната си част книгата ще бъде пълно копие на старите „бабини рецепти”, по които в миналото родопчанки са отглеждали здрави деца поколения наред.

 Традиционните продукти от родопския регион ще бъдат въведени като пилотно меню на детски градини у нас и в южната ни съседка.

Проектът предвижда още и „захранване” на туристите в традиционни ресторанти в двете страни с меню от автентични специалитети. В него ще се включат и ястия, приготвени от продуктите с защитена географска марка.

Родопски храни от двете страни на границата ще бъдат показани и дегустирани по време на специално организирани изложби на здравословни продукти.

Партньори на АРО по проекта ще бъдат сдружения на общини и неправителствени организации от България и Гърция. 

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини