15 °C

Гражданите на Смолян вече се „раждат” с едно кликване в компютъра

Кметът Дора Янкова официално представи новото електронно правителство на общината

В община Смолян стартира пилотен проект за електронно управление, каквото нямат дори големи общини като Варна, съобщи днес кметът Дора Янкова.

Единствената община в България, която ще има електронна връзка за 14 услуги за граждани и в малките населени места е смолянската, стана ясно при официалното представяне на системата.

Като начало местното „електронно правителство” стартира с 14 услуги, които хората в малките населени места ще получават без да пътуват по няколко пъти до Смолян.

В електронната система за контрол и управление са включени всички 24 кметства и 19 населени места с наместници в общината. Кметовете вече са обучени да ползват софтуера и да предоставят най-търсените услуги за гражданите на цялата община.

Единственото, което трябва да направят хората, които искат да ползват услугата, е да подадат еднократно заявление в деловодството на общината. Вече регистрирани веднъж, те ще получават по електронен път необходимите им документи на място от кмета или наместника, който ще ги заверява и подпечатва.

Граждански актове за смърт и раждане, за дължими или платени данъци и такси, за наследници или регистрация на леки коли, са част от документите, които ще изработва и предоставя новата електронна система.

Цената на услугата се запазва, бързата и експресна остават съответно по 4лв. и 5лв., но хората ще си спестят разноските и губенето на време за  пътуване до Смолян.

Уникалният софтуер е разработен за 6 месеца от 17 високо квалифицирани програмисти, а подобна програма наистина няма в нито една друга община на България, категорична е Янкова, защото е първата напълно интегрирана платформа за управление на всички общински дейности –от планиране и анализ на бюджета, до най-малката справка за дейността на конкретен служител в общината.

Заради своеобразното ноу-хау на софтуера, фирмата изпълнила поръчката е разработила и внедрила програмния продукт на символична цена от 150 хил.лв.

Това е около 1/10 от действителната стойност на подобен високотехнологичен авторски продукт, твърдят от фирмата изпълнител.

Цялата система за управление е финансирана по защитен европейски проект по ОП „Административен капацитет” на стойност 475 хил.лв., като едва 180 хил.лв. от тях са за дейностите по създаване на програмния продукт.

Както фирмата изработила софтуера, така и община Смолян имат сертификат за сигурност по ISO 27001, който е максималната гаранция за защитеност на цялата въведена информация, както и ползваните данни на граждани и фирми.

Шест месеца след стартовото въвеждане ще се обобщят резултатите от новата електронна система и ще се направят подобрения по предложения на общинските служители, които ще работят с нея в този период.

Софтуерът като цяло обаче е „отворен” и в бъдеще ще могат да бъдат добавени и други услуги за населението освен стартовите 14, а промените в нормативната база ще стават автоматично.

Щиляна Чакърова

 
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини