Гражданите на Смолян вече се „раждат” с едно кликване в компютъра

Кметът Дора Янкова официално представи новото електронно правителство на общината

В община Смолян стартира пилотен проект за електронно управление, каквото нямат дори големи общини като Варна, съобщи днес кметът Дора Янкова.

Единствената община в България, която ще има електронна връзка за 14 услуги за граждани и в малките населени места е смолянската, стана ясно при официалното представяне на системата.

Като начало местното „електронно правителство” стартира с 14 услуги, които хората в малките населени места ще получават без да пътуват по няколко пъти до Смолян.

В електронната система за контрол и управление са включени всички 24 кметства и 19 населени места с наместници в общината. Кметовете вече са обучени да ползват софтуера и да предоставят най-търсените услуги за гражданите на цялата община.

Единственото, което трябва да направят хората, които искат да ползват услугата, е да подадат еднократно заявление в деловодството на общината. Вече регистрирани веднъж, те ще получават по електронен път необходимите им документи на място от кмета или наместника, който ще ги заверява и подпечатва.

Граждански актове за смърт и раждане, за дължими или платени данъци и такси, за наследници или регистрация на леки коли, са част от документите, които ще изработва и предоставя новата електронна система.

Цената на услугата се запазва, бързата и експресна остават съответно по 4лв. и 5лв., но хората ще си спестят разноските и губенето на време за  пътуване до Смолян.

Уникалният софтуер е разработен за 6 месеца от 17 високо квалифицирани програмисти, а подобна програма наистина няма в нито една друга община на България, категорична е Янкова, защото е първата напълно интегрирана платформа за управление на всички общински дейности –от планиране и анализ на бюджета, до най-малката справка за дейността на конкретен служител в общината.

Заради своеобразното ноу-хау на софтуера, фирмата изпълнила поръчката е разработила и внедрила програмния продукт на символична цена от 150 хил.лв.

Това е около 1/10 от действителната стойност на подобен високотехнологичен авторски продукт, твърдят от фирмата изпълнител.

Цялата система за управление е финансирана по защитен европейски проект по ОП „Административен капацитет” на стойност 475 хил.лв., като едва 180 хил.лв. от тях са за дейностите по създаване на програмния продукт.

Както фирмата изработила софтуера, така и община Смолян имат сертификат за сигурност по ISO 27001, който е максималната гаранция за защитеност на цялата въведена информация, както и ползваните данни на граждани и фирми.

Шест месеца след стартовото въвеждане ще се обобщят резултатите от новата електронна система и ще се направят подобрения по предложения на общинските служители, които ще работят с нея в този период.

Софтуерът като цяло обаче е „отворен” и в бъдеще ще могат да бъдат добавени и други услуги за населението освен стартовите 14, а промените в нормативната база ще стават автоматично.

Щиляна Чакърова

 
 
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини