Санкционираха Неделино 218 000 лв. за нарушение по европроект

Кметът на Неделино Илия Вълчев не отрича, че е имало проверка, но нарича пропуските"недоразумение".

Община Неделино е санкционирана заради нарушение при изпълнение на европроект за образователната инфраструктура. Проверка на Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР) установила проблем в процедурата за избор на изпълнител на строително-монтажните работи, съобщиха от управителния орган на европрограмата. В обявената обществена поръчка по проект “Подобряване на енергийната ефективност и модернизиране на образователната инфраструктура в община Неделино” са поставени дискриминационни критерии, категорични са от ОПРР.

Нередността е регистрирана на 30 ноември миналата година, когато при одит станало ясно, че кметът Илия Вълчев включил в обявлението условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в процедурата. Едно от посочените минимални изисквания към участниците за допустимост е да имат сключени договори за строителство през 2007 г. на обща стойност не по-малко от 15 000 000 лв. без ДДС, като прекомерно е завишена изисканата стойност спрямо предмета и стойността на провежданата процедура.

Сключеният договор с изпълнителя на СМР-тата – ЕТ “Електра – Асен Сидеров”, е на стойност 875 753,61лв. Заради това нарушение управителният орган на оперативната програма е наложила финансова корекция в размер на 218 938,40 лв., която е 25% от стойността на договора. Изпратено е и писмо на 24 януари т. г. до община Неделино за доброволно възстановяване на сумата, но тя все още не е платена.

“Действително имаше проверка на екип от ОП “Регионално развитие”, които откриха някаква неточност, каза кметът Илия Вълчев. “Става дума обаче за недоразумение. Ние изпратихме писмо до МРРБ и от тогава нямаме отговор”, добави още кметът.

Проектът вече е приключил. Планираните строително-монтажни работи по СОУ "Св. Св. Кирил и Методий” и училищното общежитие са извършени изцяло.

 В учебното заведение е направен вътрешен ремонт – боядисване на коридорите и класните стаи, подмяна на врати и пр. Ремонтирани са санитарните възли, подменено е вътрешното и външното ел. осветление с енергоспестяващо, доставено е компютърно оборудване. На общежитието е ремонтиран покривът, санирани са фасади, подменени са ВиК и ел. инсталациите. Осигурена е достъпна среда за хора с увреждания. Подменена е изцяло отоплителната инсталация, а във всяка стая е изграден самостоятелен санитарен възел.

в."Отзвук"

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини