Проучват алкохолните навици сред учениците в Смолян

26 юни е датата, на която ежегодно се отбелязва Международния ден за борба с наркотиците и наркоманното поведение. Организацията на обединените нации обябява датата за международен ден през 1987 г., а Службата на ООН за наркотиците и престъпността периодично поставя определен акцент във връзка с честването й.

2011 година продължава темата на миналата 2010-та, и подчертава вредата за здравето от използването на дрога.

Поради значимостта на проблема с юношеското пиене, през новата учебна година Регионалната здравна инспекция в Смолян ще направи проучване сред смолянските ученици какво количество алкохол употребяват, съобщиха от здравната инспекция в родопския град.

Анкетата ще установи също до колко подрастващите знаят за страничното действие на алкохола върху организма, както и навиците им за употреба. В по-голям мащаб се очаква скоро да бъде и приета национална програма за ограничаване злоупотребата с алкохол в страната с продължителност пет години.

Според данни на Световната здравна организация злоупотребата със спиртни напитки предизвиква годишно смъртта на 2.5 милиона души по света. Всяка година 320 000 млади хора (на възраст между 15 и 29 години) умират по причини, свързани с употреба на алкохол. Алкохолът се оценя като третият в света и вторият по значимост в Европа фактор за смъртност, инвалидизиране и влошаване на здравето. Той е и главната предпоставка за някои невро-психиатрични разтройства, като алкохолната болест и епилепсията, а също и за други незаразни болести като сърдечно-съдовите, цирозата на черния дроб и много видове рак.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини