Часовникът, които ще работи 10 хиляди години

Снимките: www.10000yearclock.net CC

Гигантски часовник ще тиктака дълбоко във вътрешността на планините (Sierra Diablo Mountain) в Тексас, САЩ. Това е огромен часовник - с височина 60 м, и той ще работи 10 000 години. Той не отмерва секунди, минути или дори часове. Не, той тиктака веднъж в годината. При това пуска всеки път различна мелодия, без повторения през слеващите 100 века. Часовникът ще бъде построен от вечни материали – камък и неръждаема стомана,  има детайли от керамика.

Ето как изобретателят на часовника обяснява идеята през 1995 г.:

"Не мога да си представя бъдещето, но не ми пука за него. Знам, че съм част от една история, която започва много преди да имам собствени спомени и продължава дълго отвъд времето, когато някой ще помни. Усещам, че живея във време на важна промяна, и се чувствам отговорен всички да се уверят, че промяната е към добро. Това е като да засадиш семена, знаейки, че никога няма да доживееш до прибирането на реколтата."

"Искам да изградя часовник, който цъка веднъж годишно. Часовник, който бие веднъж на всеки 100 години, и кукувичката излиза на хилядолетие. Искам кукувичката да излиза на всяко хилядолетие през следващите 10 000 години."

Това казва Дани Хилис, изобретател, математик, компютърен инженер и дизайнер, изобретател. Той и Стюарт Бранд, биолог и откривател културолог, започват проекта с нестопанска цел.  За изграждането на прототипа се присъединява и рок музикантът Брайан Ино (Brian Eno), а организацията получава името The Long Now Foundation. Проектът трябва да напомня на хората, че времето има по-широк смисъл – не просто следващата седмица или следващите пет минути. Часовникът провокира да бъде разбрано едно "дълго сега", което продължава век.

Ино също композира никога неповтарящия мелодия генератор с пръстени от звънтящи във вътрешността на планината камбани. Часовникът в планината се финансира и е построен върху имот на Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon.com. Безос също така активно участва в изготвянето на часовника.

Първата стъпка е била изграждането на работещ 8-метров прототип. Този тестова версия е завършена (Just In Time) по Нова Година, в полунощ през 1999 г. прототипът 10 000-годишния часовник бие два пъти, известявайки новото хилядолетие в своя временен дом в Сан Франциско. В момента този прототип се намира Музея на науката в Лондон.

За всичко това и още много интересни подробности разказва сайтът на часовника www.10000yearclock.net

В сърцето на планината, където вече се изгражда 10-хилядолетният часовник
Ета така булдозерът достига до работното си място. Будозерът е малкото нещо, което виси над планината
След десетилетия работа по проекта, вече се изготвят елементите в реален размер

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини