Глобяват автомивката отровила рибата в река Бяла

До 2000 лева ще бъде глобата, която ще отнесе фирмата „КРОНОС”ЕООД, собственик на автомивката, която  замърси и натръшка рибата в  р. Бяла преди две седмици, съобщиха от РИОСВ-Смолян.

Пречиствателното  съоръжение на обекта не е работело и в речните води са изпуснати непречистени води от дейността на автомивката.

Около 1 км. участък от река Бяла беше замърсен и хиляди риби покриха реката в центъра на квартал Устово.

След проверка на експерти от РИОСВ Смолян е установено, че на пречиствателното съоръжение е осигурен нормален експлоатационен режим и не се допуска заустване на непречистени води в реката.

Взетите водни проби в деня на инцидента са показали наднормени стойности само на неразтворими вещества.

Последващите изследвания на водата не са показали стойности над нормата по други показатели, които специалистите са анализираните преди това.

От екоинспекцията в града уведомиха, че вече е констатирано и наличие на риба в засегнатия участък.

На собственика на автомивката ще бъде направено задължително за изпълнение предписание да зариби речният участък, който е бил засегнат от автомивката.

След инцидента  РИОСВ – Смолян засили контрола върху фирмите, които образуват отпадъци от опаковки, съхранявали опасни вещества /лакове, лепила и др., за да се избегнат подобни екологични инциденти.

 Засилен е и контрола върху автомивките, като се следи за изправността на пречиствателните им съоръжения, допълват от РОИСВ в града.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини