Изложба представя Патриарх Кирил- първият духовен глава на България

Изложбата ще бъде открита в РИМ"Стою Шишков" в Смолян

„110 години от рождението и 40 години от блажената кончина  на Негово светейшество Кирил  Патриарх  Български” ще бъде гостуващата изложба на Пловдивската митрополия. Експозицията ще бъде открита на 12 юли в 17 часа в РИМ „Стою Шишков” в Смолян.

Негово светейшество Патриарх Кирил е първият духовен глава на българите след възстановяване на патриаршеската институция.

 В 24 фотодокументални табла са представени животът, духовната, обществена и международна дейност на висшия йерей. Изложбата съдържа идокументи, авторски ръкописи, книги и снимки от личен фонд”Патриарх Кирил”, съхранявани в  Централния държавен архив в София и библиотеката на Пловдивската митрополия. Сред най-интесерните експонати са оригиналните богослужебни одежди на митрополит Кирил -  Епископски сакос, епитрахил и палица.

Той е почетен доктор по богословие – „Доктор хонорис кауза” на Софийската, Московската и Санкт Петербургската духовни академии, историк, академик, Български патриарх до смъртта си през 1971 г.

През 2002 г. благодарните евреи го провъзгласиха за Праведник на света в Йерусалим, заедно с екзарх Стефан, заради дейното му участие в спасяването на българските евреи от нацистите.

Патриарх Кирил е роден на 3 януари по стар стил  1901 г. в София.Светското му име е Константин Марков.

През 1938 г. е избран за митрополит на Пловдивска епархия, където  развива голяма религиозно-просветна и благотворителна дейност.

От 1950 г. членува в Световния съвет на мира, председател е на Националния комитет за защита на мира в България от основаването му На 10 май 1953 г. е избран за пръв патриарх на възстановената Българска патриаршия и Софийски митрополит.

Научните му трудове, значителни по обем и съдържание са важен принос към историята на българската църковно-национална борба. Особено ценни са изследванията, посветени на дейността на Българската Екзархия в Македония и Одринско след Освобождението. През 1970 г. е избран и за член на БАН.

Патриарх Кирил разгръща и широка обществена дейност. Съдейства на Българската православна църква да установи добри отношения с другите православни и инославни църкви. Умира през 1971 г. и е погребан в Бачковския манастир.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини