Окончателна присъда за ексмюфтия за купуване на гласове

Бившия районен мюфтия Хайредин Хатин получи условна присъда за купуване на гласове за ДПС на парламентарните избори през 2009г.,съобщиха от Окръжен съд- Смолян.

Съдът признава Хатин за виновен в повдигнатото му обвинение, като го наказа с лишаване от свобода за 8 месеца, отложено с тригодишен изпитателен срок и глоба от 5000лв.

 Окръжните магистрати потвърдиха обвинението, че през  2009г. мюсюлманският духовник  е дал по 50 лв. А. К. и Б. Е.от златоградското село Пресок, за да гласуват за ДПС.

В последствие двамата мъже  били използвани като посредници за купуване на още 6 избиратели в полза на движението. Техните гласове обаче били изтъргувани по 30 лв. Затова пък за всеки привлечен избирател, двамата получавали и допълнителен бонус от 30лв.

Бившият мюфтия поискал и гаранции, че гласовете действително са отишли за ДПС, като настоял да слагат специален символ на бюлетините. След края на изборите обаче купените избиратели не получили обещаните 30лв. на човек.

Хатин пък твърдял, че бюлетините им били недействителни.

Със съдебното решението се отменя част от присъдата на първа инстанция от Районния съд в Златоград, който беше забранил на Хатин за 8 месеца да заема държавни и обществени длъжности, свързани с упражняване на избирателни права.

 Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване, с което приключва съдебната сага от почти две години.
Делото беше връщано на прокуратурата в Златоград за ново разследване, след което отново се стигна до осъдителна присъда на първа инстанция.

Хатин твърдеше, че е невинен по всички обвинения и искаше оправдателна присъда от Окръжния съд.

 В крайна сметка обаче отпадна единствено забраната за длъжности, свързани с изборни права на гражданите.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини