Археолози и ученици ще търсят древно светилище

Под пещерата Проходна

Археологическите разкопки, които ще започнат на 18 юли, ще търсят ценни находки край византийската крепост „Калето”. При сондажи през 70-те години на миналия век тя е датирана  към 6 век от н.е.

 Древното съоръжение и близката пещера Проходна се намират край смолянското село Кошница, по поречието на река Арда. Експедицията ще се ръководи от археолога на Регионалния исторически музей в Смолян Николай Бояджиев и ще продължат до края на лятото. В помощ на търсачите на старини ще се включат младежи от клубовете „Съхрани българското” към смолянски училища.

 Първата задача на екипа ще бъде да почисти района около крепостта и да благоустрои съществуващата екопътека.

На този етап разкопките ще са частични, а за следващата година е планирана мащабна проучвателна дейност. Тогава специалистите от музея ще работят  по проект за цялостно проучване и консервиране на крепостта.

Византийското укрепление е построено е от император Юстиниан, за да охранява минаващия по поречието на Арда древен път към Беломорието.

Мястото е стратегическо и от него се разкрива уникална гледка към поречието на Арда.

В пещерата под крепостта вече са намерени реликви, останали от времето на траките. Археолозите предполагат ,че при сериозни проучвания могат да попаднат на древно светилище и имат сериозни очаквания за значими открития.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини