Дядо отърва затвор заради евросубсидии

Окръжният съд в Смолян наложи наказание глоба в размер на 2000 лв. на 73 годишния Х. Л смолянското село Соколовци, заради европари.

Съдът признал стареца за виновен, че представил неверни данни за ползваните площи пред Областна разплащателна агенция към Държавен фонд ”Земеделие”.

В подаденото общо заявление за подпомагане за 2010 г., дядото заявил около 600 декара площи в землището на село Соколовци. Съдът обаче установил, че те не са нито са негова собственост, нито пък ги ползва на друго правно основание.

Човекът кандидатствал за субсидии по усвояване на средства по Схема за единно плащане на площ,  както и плащания за природни ограничения на земеделски стопани в планински райони, финансирани от фондове на Европейския съюз.

Държавен фонд ”Земеделие” обаче извършил проверка и открил злоупотребата. До щети обаче не се стигнало, защото още не били изплатени парите. 

Дядото отървал предвидения по закон затвор до 3г. и парична санкция до 5 бона, защото нямало щети, допълват от прокуратурата в Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини