Откриха Медицинския. Министър Игнатов: Фани ми вчерни живота

Министърът: Фани ми вчерни живота. Фани: Извинявайте, но се налагаше

„Фани ми вчерни живота. Вместо „добър ден“ ме питаше „Какво става с филиала?“ Принудих се да заобикалям парламента“. Това призна в речта си при откриването на филиала на Тракийския университет в Хасково министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Хасковската депутатка от ГЕРБ Фани Христова бе споменато от повечето оратори като основен двигател и „виновник“ за откриването на филиал на висше учебно заведение в Хасково. След като й беше дадена думата, Фани Христова се извини на министъра за притесненията, а Игнатов прие извинението с усмивка.

Филиалът на Строзагорския Тракийски университет бе открит с официална церемония. На тържеството присъстваха министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, ректорът проф. Иван Станков, почти цялото академично тяло на висшето учебно заведение – цяла плеяда професори, доценти, научни сътрудници, декани, директори. На церемонията бяха и депутатите Иван Петров, Фани Христова, Иво Димов, Румен Данев, Емилия Масларова, областният управител Ирена Узунова, началникът на инспектората по образование в Хасково Иван Панайотов, заместник кметът на общината Недялка Станева.

Сред гостите бяха и изпълнителните директори на хасковската и кърджалийската болница – д-р Славчо Близнаков и д-р Тодор Черкезов. В двете лечебни заведения студентите ще се обучават в часовете по практика. Дворът на Медицинския филиал бе пълен с гости на тържеството, както и с първокурсниците в черни тоги.

Историята на медицинското училище в Хасково започва на 16 октомври 1950 година. Оттогава училището е сменило няколко имена и бе закрито през 2006 година като Медицински колеж. Сега всъщност го възстановяваме, каза в речта си ректорът та Тракийския университет проф. Станков. Той каза още, че във ВУЗ-а се обучават общо 7542 студенти в 26 специалности. Имаме студенти от 26 държави, допълни той. Проф. Станков подари на филиала икона на света Богородица.

На тържеството бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, от шефа на образователната комисия на парламента Огнян Стоичков, от техническия колеж в Ямбол. Кошница с цветя поднесоха и от асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

След откриването и разглеждането на базата на филиала министър Игнатов бе отведен от шефа на инспектората Иван Панайотов в близкото училище „Христо Смирненски“. Министърът разгледа приготвените за първокласниците и подготвителните групи класни стаи и се срещна с учителите.

Тодор Кръшков

 

Ректорът (вляво) връчва подарък - икона на св. Богородица на директора на филиала доц. Коста Костов
Дворът бе пълен с гости на тържеството
След откриването на филиала министърът разгледа училище "Хр. Смирненски"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини