ВМРО-БНД ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЛИЗА В МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ В СМОЛЯН

БЮЛЕТИНА №17

Екатерина Димитрова Гаджева – член на ВМРО

Водач на листата за Обински съвет на ВМРО-БНД вСмолян

БЮЛЕТИНА № 17

 

Завършила Лесотехнически университет в София.

Работи като Началник отдел и пресаташе в РИОСВ – Смолян.

Отговоря за опазването на защитени видове, територии и зони.

Има опит в разработването на европейски проекти.

Семейна, майка на 2 дъщери.

Ако бъда избрана за общински съветник ще работя за професионално вземане на решения по проблемите, касаещи околната среда.

Ще работя активно за превръщането на Смолян в по – привлекателно място за живот, за да може нашите деца, приятели и близки да не търсят бъдещето си извън града и държавата.

 

Защо един млад човек, с кариера и професионално развитите решава да се заеме с обществени дела, и да се кандидатира за общински съветник?

- Решението ми да се кандидатирам за общински съветник изобщо не е емоционално, макар че като цяло съм емоционална натура. След 14 години работа в държавна институция като експерт, натрупах солиден социален опит, сблъсках се с проблемите на хората от най-различно естество.Ежедневно виждах много неща, които трябва да се направят, но за това, човек трябва да има гражданска позиция и да се опита поне да ги свърши.

Споделяйки това със семейството си и с приятелите и хората, с които работя получих категоричната подкрепа. Така взех решението.

А защо избра ВМРО, а не партията която е на власт?

- За мен  ВМРО е била патриотична и революционна организация, за която знаех  от уроците  по история.  Преди време, работейки предимно с млади хора, попаднах на разговор, в който се говореше за предстоящите избори. Масовото мнение беше, че вече няма смисъл да се гласува, защото всички партии са еднакви. Изненадах се от един младеж в групата, който много емоционално, но и аргументирано защити тезата, че ВМРО е алтернативата за младото поколение на България, а и не само за тях.

Стана ми интересно, зарових се обратно в историята и проследявайки дейността на тази организация, направих друг, различен прочит.

ВМРО е организация със 118 годишна история, дълбоко свързана с българските корени, а не просто политическа пропаганда или пък незряла носталгия по миналото.

В платформата на ВМРО открих  не само простите отговори на въпроси, които съм търсила, но и  предложения за решения. Програмата представя стъпка по стъпка  основните проблеми на българското общество и дава пътя за решаването им.

Организацията е абсолютно демократична – макар че е ясно кои са „войводите”. Личното право на свободно  вземане на решения е напълно защитено.

В това се убедих и когато се запознах с екипа на партията в Смолян - млади, свободолюбиви и нахъсани за истинска работа хора.

Какво може да направи един общински съветник, още повече, че листата на ВМРО за местния парламент е от трима души?

- До сега хора от ВМРО в местната власт не е имало. Затова преценихме, че трябва да работим по най-важните проблеми на хората в града и общината, без да се изхвърляме с „велики” обещания и грандиозни програми, които ще звучат несериозно.

Програмата е от 5 точки, но тя касае проблеми, които можем да разрешим на практика.

Затова за нас най-важно ще бъде да имаме обратната връзка с хората. Те да сигнализират, да предлагат, да търсят решение чрез нас. Отворени сме за всякакви идеи на хората, без значение дали те симпатизират на ВМРО или на друга политическа партия. Всички ние трябва да бъдем гражданското общество и наистина трябва да се чуваме, а не просто да говорим за „обществен дебат” и „политически диалог”. ВМРО иска да напълни със съдържание тези понятия, които за съжаление в съзнанието на българите са вече почти изчерпани от съдържание - шаблони. Затова ще се срещаме с хората от града и селата - сега и след изборите, това е активното гражданско общество, то не се гради с дебати за месец преди изборите.

Това е нашата философия за работата на партията ВМРО в Смолян, независимо дали сме във властта или извън нея, защото другото е привидна „отвореност” само по време на кампания.

А какво всъщност вълнува избирателите в Смолян, за какво Ви питат и какво предлагат?

- Професионално работя в сферата на екологията и затова повечето въпроси са свързани с нея. Хората се притесняват от изнесените данни, че въздухът в град Смолян е силно запрашен. Затова се старая да обяснявам, че това е сезонен проблем свързан най-вече със зимното опесъчаване на улиците и използването на твърди горива за отопление. Да се заменят въглищата и дървата с алтернативно гориво е смела идея, особено заради ниския стандарт на хората. Но проблемът в голяма степен може да се реши, ако пясъкът се замени с алтернативни способи за обезопасяване на пътищата през зимата. В много градове в страната вече се прилагат химични реагенти-  които дават същия ефект, но не запрашават въздуха, а и не се налага изчистването им след това.

Друг проблем, за който хората алармират е, че в крайните квартали комуникацията е много трудна, особено през зимата. Не само пътната, но и с битовите услуги има проблеми, както и със снегопочистването. Давам пример с кварталите Устово и Езерово - там няма каси за заплащане на сметките за мобилните телефони, а това не е нещо невъзможно за решаване.

 Какво направи Смолянската организация на ВМРО – БНД , за да покаже на местните хора, че съществува ?

- Тя е съвсем млада организация– учредена е в навечерието на символния за България 2 юни -Денят на Ботев.  За петте месеца партиен живот организирахме няколко информационни кампании, свързани със знакови дати от българската история. Оказа се, че макар и със символични листовки, разпечатани на ксерокс и знамената , които развяхме на 22 септември, успяхме да вдъхнем оптимизъм и да повдигнем самочувствието на хората от Смолян. Успяхме да  поздравим съгражданите си, защото всеки национален празник е ден за гордост. Това ни зареди взаимно с енергия и усещането, че сме на прав път.

Сред ценностите, за които се бори ВМРО са семейството, обществото, вярата, образованието, българската духовност  – това са неща, които не се градят веднъж на 4 години – това е национална кауза, за която трябва сърце и воля.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини