Панайотов: По 1000 лв. от общината за всяко второ дете в Хасково

Иван Панайотов/ вляво/ предлага общинска помощ за отглеждането на второ дете

Създаване на фонд „Второ дете” в община Хасково предлага кандидатът за кмет от ГЕРБ Иван Панайотов. Целта е всяка пълнолетна майка при раждане на второ дете да получи еднократно и безвъзмездно по 1000 лева от бюджета. „Общината може да даде своя принос за овладяване на демографския срив в страната с подпомагане на младите семейства. Знаем, че намаляването на населението в общината е по-високо от средното за страната”, мотивира се Панайотов.

На основния въпрос - откъде ще дойдат средствата, той отговаря така: „Нееднократно съм повдигал въпроса с раздутите суми, които се плащат за различни услуги в Хасково. Типичен пример в това отношение е подръжката на уличното осветление. От приблизително 50 000 лева през 2005 година разходите скачат главоломно, на практика са удвоявани всяка година, за да стигнат до 750 000 лева. Справка с подобни общини показва, че в Пазарджик и 32-те села в тамошната община тази дейност се плаща със 100 000 лв. годишно. В община Ямбол пък е още по-малко – 50 000 лева.

Според официалните данни от агенцията по обществени поръчки за 2011 година сумата е 375 000 лева. Това, което ще направя като кмет, е да обявя обществена поръчка с таван до 100 000 лева. Ако на сегашната фирма не й се харесват тези пари, ще дойдат други. Спестената сума ще е близо 300 000 лева.

По данни на службата са социално подпомагане до днешна дата в общината са родени 208 деца, които са втори в семейството. До края на годината те вероятно ще стигнат 240-250, дай Боже да са още повече.

Категоричен съм, че тези 300 000 лева, вместо да отиват в нечий джоб, ще бъдат от помощ за младите семейства в града, на които и без друго общината е длъжник с неадекватната си политика по отношение на младите хора”.

„Ето откъде ще дойдат парите, без да пипаме финансовата рамка и без да търсим други източници. Подозирам, че след като влезем в общинската администрация, ще излязат и други подобни раздути договори. Пак ще подчертая, за да бъда ясно разбран – на обръчите от фирми в Хасково и източването на парите на гражданите ще се сложи незабавен край”, категоричен бе Панайотов.

Той призна, че идеята за този фонд му дошла след среща с избиратели в квартал „Овчарски”. Там една жена му дала пример с община Несебър, където подпомагали младите семейства с по 3000 лв. при раждане на дете.

„Много бих искал и Хасково да може да си позволи помощ в такъв размер. Но се съобразяваме с реалността”, допълни той.

„Някои от опонентите ми непрекъснато повтарят – това не е работа на общината. Спортът, киното, културата, социалната дейност – не било отговорност на общината, а на държавата. Истината е, че всичко това трябва да е отговорност на общината, която да допълва държавната политика в тези направления. Не може работа на общината да е единствено асфалтът. Вижте как се грижат за гражданите си в други общини”.

„Поемам риска да бъда обвинен в популизъм. Но гарантирам, че и като кмет ще продължавам да мисля за младите семейства в Хасково, които изпитват огромни трудности”, каза още Панайотов.

Той допълни, е е получил подкрепа за идеята си за фонд „Второ дете” от кандидатите за общински съветници от ГЕРБ. „Сигурен съм обаче, че ще бъдем подкрепени и от други политически сили в бъдещия общински съвет. Просто защото е по-добре тези пари да отидат при децата на Хасково, вместо в нечии джобове за нови джипове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини