Лишаване от родителски права за майката изоставила бебето си

Найден в грижовните ръце на сестра от Педиатрията

Лишаване от родителски права за майката изоставила във вход 9 дневния си син Найден, ще иска от съда хасковския отдел „Закрила на детето“ съобщи юристката му Яница Динкова. Тя бе категорична, че законът дава пълно основание на съда да вземе едно такова решение. При установяване на риск за живота на детето, съдът е безкомпромисен, допълни тя. Подобна процедура е била осъществена през месец август, за друго дете поставено в риск.

За да бъдат лишени родителите от правата си над детето обаче първо трябва да бъдат намерени. Към настоящата дата не са открити нито биологичната майка, баща или роднини на малкия Найден. Бебето, което благополучно навърши 18 дни в хасковското педиатрично отделение, е с готови документи за прехвърляне в „Дом майка и дете“. Чака се само становището на д-р Атанас Паунов, че Найден е здрав.

Haskovo.net попита доколко ще е защитен Найден от бъдещи претенции на биологичните си родители. Публична тайна е, че голяма група от хасковското население „даряват“ децата си на държавата, но не се отказват от правата си над тях и след отглеждането им си ги взимат.

„Това няма да се случи“ категорична бе г-жа Динкова. Всеки претендиращ за родител на Найден трябва да си направи ДНК тест. Нещо повече, след установяване на майчинството/бащинството, на родителят може да бъде потърсена наказателна отговорност за постъпката му. Припомняме, че 9 дневното бебе бе подхвърлен през нощта във вход на хасковски блок. Детето бе чуто и спасено от семейство пенсионери.

 За последните 6 години това е първият случай на изоставено кърмаче, според статистиката на „Закрилата“.

Дори и родителите да не се намерят обаче, няма пречки към осиновяване на детето. Уреждането на този въпрос или поне настаняването на Найден в приемно семейство да бъде уреден до края на годината, е целта на хасковските социални.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини