В Областна: Държавата е готова за зимата, хората не са

 Ирена Узунова награди отличилите се пожарникари. /Отдясно наляво Христо Димитров, Петко Петков и Димитър Георгиев

Държавата в лицето на нейните структури бе готова за зимната криза. Хората обаче бяха неподготвени и това доведе до трагедията със загиналия Руси Маринов край свиленградското село Лисово. Това обявиха представители на държавни структури на среща в Областна администрация.

Както е известно, 73 годишен дървосекач бе отрязан в Сакар планина с фамилията си, сред които имаше и 7 деца. Само благодарение на героизма на пожарникари и гранична полиция, хората бяха извадени от снежния ад. Днес отличилите се пожарникари Христо димитров Хърсев, Димитър Георгиев Димитров и Петко Попов бяха специално отличени с грамоти от губернаторът Ирена Узунова.

Внимателния анализ на кризата показва, че държавните структури са реагирали адекватно и навреме. Ирена Узунова благодари поименно на всички- пожарна, гранична полиция, бърза помощ, гражданска защита, МВР. Регионалните началници на институциите лично присъстваха на срещата. Общото им мнение изрази комисар Николай Вълчев, началник на областната Пожарна: „Бяхме готови за зимата, хората не.“ Първите достигнали бедстващите хора в Сакар са били пожарникарите Петко, Христо и Димитър. Заварили шокираща гледка-полуголи и боси деца. При минусови температури и в условията на остра виелица, преходът пеш от 2.5 километра щял да ги убие. Пожарникарите се връщат и повеждат джиповете на гранична полиция. Машините, вървят по стъпките на хората. Едва след пристигането на моторизираната техника, дървосекачите сред които е имало и пеленаче, са извозени и спасени, с изключение на 73 годишния Руси. Той е имал цироза и други хронични заболявания и изстудяването ги е изострило.

Важно е да се отбележи че пожарникарите са действали без връзка. „Не ги знаехме къде в планината са, живи ли са, здрави ли са“ емоционално сподели началникът на свиленградската пожарна Валентин Ангелов. Освен че нямали радиовръзка, повреда в тетра- системата извадила от играта българските джиесем оператори. Накрая с помощта на чуждестранен оператор, чрез роуминг, пожарникар Петко Петков съобщава на 112, че са живи и че са намерили хората. Едва тогава държавната машина заработва ефективно.

Чистим пътищата с грейдер. Отстраняваме паднали дървета и го правим толкова бързо, че хората си мислят, че няма проблеми. На голямата звезда и в Сакар имаше 1 метър сняг. Трябваше снимки да изпращам, за да ни повярват в София. На този фон хората са с летни дрехи, летни гуми-тотално неподготвени, включи се началникът на областното пътно инж. Живко Боговски. Според него несериозното отношение на населението може да докара подобни кризи като тази в Лисово.

Г.Христов

Комисар Вълчев/най-вдясно/ изрази общото мнение: Държавата бе готова за кризата
д-р Петя Радева/ЦСМП/ , Живко Боговски/Пътно/ Тодор Тодоров EVN и Георги Калайджиев/гранична полиция, изиграха ключова роля при решаване на кризата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини